Все повече китайски компании се радват на световна популярност, а Китай се превръща в страната предлагаща най-новите продуктови иновации. Докато много от големите китайски марки остават неизвестни извън Китай, някои компании вече са конкурентоспособни на световната сцена.

 

Ето кои са най-успешните китайски компании според тазгодишната класация BrandZ:

1. Lenovo с рейтинг 1 682

Lenovo прави персонални компютри, смартфони, таблети и смарт телевизори. Компанията купи PC подразделението на IBM през 2005 година и Motorola Mobility през 2014 година, за да разшири присъствието си на запад. Сега, повече от 70% от приходите на компанията идват от чужбина.

 

2. Huawei с рейтинг 1 256

Huawei произвежда телекомуникационно оборудване и смартфони, които се предлагат на достъпни цени. Около 60% от приходите си компанията генерира извън Китай.

 

3. Alibaba с рейтинг 1 047

Китайската платформа за онлайн търговия Alibaba застава на трето място в класацията.

 

4. Elex Tech с рейтинг 923

Може да не сте чували за компанията, но със сигурност знаете за нейната игра „Clash of Kings“. Elex има повече от 50 милиона потребители в 40 страни.

 

5. Xiaomi с рейтинг 716

Xiaomi прави смартфони, както и набор от потребителската електроника като фитнес ленти и телевизори.

 

6. Air China с рейтинг  709

Най-голямата китайска авиокомпания, Air China обслужва повече от 377 маршрута, 98 от които са международни. Около 30% от приходите на компанията са от чужбина.

 

7. Haier с рейтинг 572

Haier произвежда големи електроуреди като хладилници, перални машини и миялни машини. Продуктите на компанията се продават в повече от 100 страни, като нейните задгранични продажби представляват повече от една четвърт от приходите ѝ.

 

8. Anker с рейтинг 501

Компанията произвежда аксесоари за електронни устройства като слушалки, USB кабели и портативни зарядни устройства. Anker продава продуктите си в над 30 страни.

 

9. Cheetah Mobile с рейтинг  498

Компанията е най-известна с безплатния си мобилен софтуер за сигурност, включително Battery Doctor, Clean Master и CM Security. Cheetah Mobile има повече от 634 милиона активни потребители месечно по целия свят и получава голямата част от приходите си от реклама.

 

10. Hisense с рейтинг 482

Компанията произвежда бяла техника и електроника като телевизори и таблети. Компанията изнася в над 130 страни и около 30% от приходите ѝ идват от чужбина.

 

 

Вижте 8 компании, които ще направят самоуправляващите автомобили популярни до 2022г.