В началото на това десетилетие, смартфоните все още не бяха толкова мощни колкото са днес, едва бяхме чували за приложения базирани на изкуственият интелект, а самоуправляващите се автомобили бяха научнофантастична фантазия.

 

Да, много неща се промениха за тези години. От Inc хвърлят поглед назад към някои от най-добрите и най-важни изобретения на десетилетието. Ето кои са те:

1. ​Google Assistant

Google Assistant е може би най-близкото нещо до онова, което е известно като изкуствен интелект. Помощникът, инсталиран на интелигентния високоговорител Google Home, на телефоните на Google и на други устройства, може да осъществява връзка с хората. По ваша команда той може да съставя съобщения, да прави напомняния в календара или да сканира интернет за отговори на вашите въпроси.

2. Crispr 

Методът за редакция на гени CRISPR все още е в ранните си дни на раазвитие, но няма съмнение че тази технология има потенциала да промени света. Продължаващата битка за патент между Berkeley и MIT за това кой е собственик на правото да лицензира технологията, не забави използването ѝ. Китайски учен разкри в края на 2018 година, че е създал генетично модифицирани човешки ембриони.

3. Ракета за многократна употреба на SpaceX

През по-голямата част от десетилетието, от SpaceX прекараха в разработването на ракетната си система за многократна употреба. През декември 2015 година, тяхната ракета Falcon 9 достави полезен товар в орбита и след това кацна във военновъздушната база Cape Canaveral, и по този начин стартира нова ера в космическото пътуване.

4. ​Venmo

Концепцията е изключително проста: изпращате пари на хората, на мига след като докоснете няколко бутона на вашия смартфон. Стартирана от съквартирантите в колежа Андрю Кортина и Икрам Магдън-Исмаил през 2010 година, компанията Venmo предложи нов начин хората да си разпределяме сметките за храна или наем. Компанията, която беше закупена от PayPal през 2015 година, сега може да се похвали с 40 милиона потребители.

5. Смарт термостата Nest

Тони Фадел, изобретателят на iPod  и бившият инженер на Apple, Мат Роджърс са създателите на компанията Nest. Термостатът на Nest ви позволява предварително да програмирате температурен график. Той научава вашите навици с течение на времето и въз основа на сензорите за движение и устройствата, които са свързани към вашата Wi-Fi, може да разбере дали някой е вкъщи и съответно да се настрои. Всичко това намалява количеството енергия, което вашият дом използва, когато не сте вкъщи, спестявайки ви пари. Разбира се печели и планетата тъй като така се намаляват въглеродните емисии във въздуха.

6. iPad

Подиграван от мнозина по време на пускането му през 2010 година заради името и заради неудобния си размер – някъде между голям телефон и малък компютър –  iPad се радва на небивал успех. От устройството са продадени 400 милиона единици досега. Днес таблетите се превърнаха в основни устройства за бизнеса. В App Store има повече от един милион приложения за таблети.

7. Самоуправляващи се автомобили

Google и Apple тайно започнаха да тестват напълно автономни автомобили през първата половина на това десетилетие. Повечето от основните производители на автомобили, както и някои нови компании като Uber и Lyft, последваха примера им. Благодарение на машинното зрение и изкуствения интелект тези автомобили ще направят пътищата много по-безопасни, което води до 90 процента по-малко смъртни случаи, според най-оптимистичните оценки.

 

Вижте как самоуправляващите се автомобили ще променят градовете