Ако се замислите, независимо дали сте в офиса или у дома си, вероятността да откриете около себе си поне няколко устройства, оборудвани с Universal Serial Bus (USB) кабели е голяма. Като цяло, около 3 милиарда USB портове се доставят всяка година и със сигурност това е най-успешния вид периферна връзка.

 

Знаем ли обаче всичко за най-новия стандарт Type-C? USB Type-C ще може да се свързва с всякакъв вид устройства от различни марки, включително компютри, телефони и устройства за съхранение на данни. Ето какво още е добре да знаем според Smartfone News.

Защо да преминем към USB-C?

Ние използваме microUSB стандарта от доста дълго време. Той спаси много хора неудобството да използват различни видове кабели когато зареждат различните си джаджи. USB-C развива тази идея като предлага един единствен порт, който може да се използва за всякакъв вид компютри, а не само за мобилни устройства. Този порт има за цел да замени microUSB, mini USB и USB-A портовете.

 

USB-C  стандарта е не само универсален, той е по-способен от всички тези други портове, взети заедно. USB-C позволява по-бърз трансфер на данни между две устройства и значително по-бързо зареждане на всички ваши устройства. Това е значителна стъпка напред, но тъй като вече има огромен брой устройства в света с други USB портове, ползата от стандарта няма да се усети толкова скоро.

Наистина ли батериите ще се зареждат по-бързо?

Да. USB Type-C кабелът може да зарежда със скорост до 100W при 20V. USB-C зарядните устройства за телефоните Nexus 6P и Nexus 5X зареждат като Quick Charge 3.0, тоест тези телефони може да се заредят за около 10 минути, дори и по-бързо.

Какви са различните видове кабели?

Повечето модели телефони днес се предлагат с два кабела. Единият е с USB-C в двата края, а другия е USB-С от единия край и USB-А от другия край. Тези два кабела ви гарантират, че можете да свържете телефона си с всичко, освен това ви позволяват да получите възможно най-бързо зареждане и пренос на данни с помощта USB-C кабела.

Ще имаме ли нужда от нови захранващи адаптери?

В най-добрия случай, да! USB-A захранващите адаптери не са толкова способни колкото USB-C.

Защо не всички производители на смартфони приемат стандарта USB-C?

Всички модели смартфони и таблети се планират година по-рано. Освен това за компании като Samsung, които вече са инвестирали значителни средства в microUSB-захранвания Gear VR, подкрепата на новия стандарт не е на дневен ред.

Как може да съм сигурен че съм си купил USB-C кабел с добро качество?

Първото нещо, което трябва да гледате е производителя. Избирайте кабел от производителя на вашето устройство или от друга надеждна компания, с която съответния производител има подписан договор за сътрудничество. Ако все пак решите да купите кабел от трета страна, потърсете в мрежата потребителски мнения и информация, която ще ви помогне да вземете правилно решение.

 

Вижте защо евтините USB Type-C кабели могат да повредят устройствата ни