Ако попитате едно дете как си представя бъдещето, то със сигурност в своето описание ще включи летящи коли.  И може би няма да сбърка. Не малко технологични предприемачи от цял свят разработват летящи автомобили, известни още като VTOL (Vertical Take-Off and Landing).

 

Разбира се, никоя компания все още не е готова с напълно осъвършенствано решение. Освен това, няма и подходяща инфраструктура и закони, които да ги регулират. Но най-вероятно първите VTOL, които ще видим, няма да са частна собственост, те ще осигуряват таксиметрови услуги, ще са за превоз на хора между градовете.

 

От Digital Trends научаваме повече за най-вълнуващите летящи коли, които в момента се разработват.

Uber VTOL такси

Uber е една от най-амбициозните компании в този бизнес. Компанията понастоящем планира да стартира пилотна програма за летателни такси "Uber Elevate" в Далас и Лос Анджелас. Uber работи по този проект от 2016 г. и се надяваме скоро да видим резултати.  Компанията си сътрудничи с пет партньори, в това число изследователската лаборатория на Boeing. Тъй като такситата на Uber ще бъдат електрически, компанията се нуждае и от много надеждна, всеобхватна електрическа мрежа, с която да работят автомобилите ѝ.

 

AeroMobil

Компанията AeroMobil е със седалище в Словакия и вече има няколко разработени прототипа на летящи автомобили. Компанията се надява до 2025 година да финализира някоя от версиите. AeroMobil е в партньорство с известни организации, включително Starburst.

 

Airbus Vahana

Компанията се стреми да създаде електрически  безпилотен VTOL самолет. В началото на тази година се състоя първия тестов полет на едноместния самопилотиращ се електрически самолет с вертикално излитане и кацане, Vahana. Полетът беше с продължнителност 53 секунди. Следващите етапи на изпитанията ще включват преход от вертикално движение към летене напред.

 

Летящият прототип на Kitty Hawk

Според изпълнителния директор на Kitty Hawk, Себастиан Трън, летенето с последния прототип на компанията е „лесно като играенето на Minecraft“. Освен това, за да летите с този самолет не се изисква лиценз за пилотиране. Най-новият прототип, подходящо наречен „Flyer“, е с ултра лек дизайн, тежи едва 113 кг.

 

Volocopter 2X

Heмcĸият пpoизвoдитeл нa caмoлeти Vоlосорtеr e paзpaбoтил пpoтoтипa Vоlосорtеr 2Х - нaпълнo eлeĸтpичecĸo 18-poтopнo пpeвoзнo cpeдcтвo, ĸoeтo ce oпepиpa eдинcтвeнo c джoйcтиĸ. Най-новата версия има полетно време от 30 минути и диапазон от 17 мили между зареждащите центрове. Проектът обаче е спонсориран от  Intel и компанията възнамерява са добави сложни технологии, включително четири независими сензорни устройства за управление на позиционирането, девет различни електрически батерии и др. Не е чудно, че Дубай е избрал именно Volocopter да бъдат предстоящите въздушни таксита в емирството.

 

 

Вижте какво трябва да знаем за самоуправляващите автомобили