Роботите намират голямо приложение в много промишлени отрасли, особено в системите за автоматизирано производство. Умните машини от този тип вече навлизат под различни форми и в интелигентните домове. Един от примерите са смарт високоговорителите като Google Home и Amazon Echo, като интелигентните роботи за почистване също спадат към тази категория.

Въпреки усилията на учените все още е голямо технологическо предизвикателство създаването на роботизирана ръка, която е добра в повдигането и преместването на обекти. Досегашните прототипи показват, че често  роботите не са в състояние да преценят теглото на обектите и лесно могат да ги повредят.

Възможността за прецизна работа с различни уреди и инструменти все още е в сферата на бъдещите проекти. Екип от специалисти на University of Warwick също са насочили усилията си към създаването на роботизирана ръка от ново поколение, която да промени възможностите на тези машини.

Решението им е свързано със специален пакет от софтуерни алгоритми, които ще придадат допълнително ниво на сръчност на роботите.

 

 

Софтуерните разработки на WMG Warwick могат да променят изцяло представата ви за способностите на машините в този сегмент. Алгоритмите предоставят неподозирани досега възможности, включително повдигане и местене на различни предмети, но също въртене на писалка между пръстите.

Вече се работи над първия прототип на роботизирана ръка с технологията, която е най-усъвършенстваният проект в тази сфера досега. Тестовете показват впечатляваща сръчност, включително и при задачи, които изискват използването на две ръце едновременно. Конкретните експерименти включват още хвърлянето на обекти и улавянето им от две машини.

 

Още от Digital: Технологиите с изкуствен интелект и виртуална реалност ще направят роботите по-евтини и по-добри