Имате смартфон нали? Знаете ли, колко е дебел той? Истината е, че повечето от нас не знаят колко точно са дебели смартфоните ни, но пък когато ги купуваме, гледаме да бъдат колкото се може по-компактни.

 

За да могат да се побират лесно в джоба ни, да са удобни за държане в ръка и просто, за да знаем, че имаме много тънък смартфон. Друг е въпросът, че тънкото тяло обикновено е за сметка на качеството на камерата, батерията или хардуера, а и понякога тънките телефони не са много удобни за държане в ръка и респективно, често се изпускат.

 

В тази интересна класация, Digital.bg ще ви покаже кои са 5-те най-тънки смартфона за 2019 и 2020 година. В класацията си ще включим само модели, които са серийно производство, защото има доста концептуални модели, които буквално представляват като супер тъничко дисплейче, но те са тема за една друга класация. Чудите се защо държа тази монета от 1 лев в ръката си? Тя е дебела точно 1.9мм и ще ни служи като база за съпоставка със смартфоните в класацията ни.

 

Горната граница на смартфоните в класацията ни е 7.5мм, което автоматично отрязва всички шансове на Apple да включат iPhone в нея, а на Samsung почти. Защо „почти“, ще разберете малко по-късно.

 

5 - Xiaomi Mi 9 SE

На пета позиция в класацията ни е Xiaomi Mi 9 SE, който е с корпус с дебелина от 7.5мм.

 

4 - Motorola Moto Z4

С 1/10 от милиметъра, по-тънък е Motorola Moto Z4. При него обаче камерата осезаемо стърчи извън корпуса, а производителят мери дебелината на смартфона си в по-тънката част. Имайте го предвди когато разглеждате телефоните в класацията. Този метод на вземане на размерите е маркетинг трик при почти всички производители.

 

 

3 - Huawei P30 lite

На трета позиция сме поставили Huawei P30 lite, който официално е дебел също 7.4мм, но ако го поставим до Motorola Moto Z4, ще видим, че при P30 lite камерата стърчи много по-малко.

 

Моделът може да бъде срещнат и под името Huawei P30 lite New Edition, като каква е разликата спрямо стандартният P30 lite, можете да разберете от статия в Digital.bg.

 

2 - Meizu 16

На втора позиция сме поставили един смартфон, който бе представен в края на 2018 година, но реално се появи в средата на 2019 година. Това е Meizu 16, чийто профил е 7.3мм

 

1 - Huawei nova 5/5 Pro

Шампионът в нашата класация също е дебел 7.3мм, но както вече стана дума, камерата му не стърчи толкова много извън корпуса. Това Huawei nova 5 и респективно Huawei nova 5 Pro, който използва същото тяло.

 

Топ 4 най-тънки сгъваеми смартфони

Като допълнение, в класацията ми ще добавим и четири сгъваеми смартфона, които познавате добре. Реално в сгънато положение, те са доста по-дебели от изброените до тук, но ако ги разгънем, стават доста по-тънки.

 

Та ето и кои са "Най-тънките сгъваеми смартфони които можем да си купим до този момент през 2020.

 

4 - Samsung Galaxy Z Flip

Четвърти е ефектният и запомнящ се Samsung Galaxy Z Flip, чийто профил в разгънато положение е 7.2мм.

 

3 - Motorola Razr 2019

Съвсем малко по-тънкък е основният му конкурент, в лицето на Motorola Razr 2019. Той отчита 6.9мм.

 

 

2 - Samsung Galaxy Fold

Също толкова дебел е и Samsung Galaxy Fold. Така че двата смартфона по-скоро си делят втората позиция.

 

 

1 - Huawei Mate Xs

Първи с 5.4мм профил е Huawei Mate Xs, но тук има едно важно пояснение. Тази дебелина е измерена в по-голямата част от корпуса на телефона. Както знаете обаче, той е с по-нестандартна форма и пространството при камерите е видимо по-дебело.

 

 

По тази причина данните в допълнителната класация за тънки сгъваеми смартфони е по-скоро условна и всеки един от моделите присъстващи в нея, сам по себе си е победител. 

 

Най-тънкият смартфон на всички времена

 

Ако се върнем малко по-назад от настоящата 2020 година, ще отбележим, че има и по-тънки смартфони, като рекордьор беше представеният през 2014 година Oppo R5, чийто профил е само 4.85мм.

 

Негови подгласници са съответно Motorola Moto Z2 Play и Samsung Galaxy A8 с по 5.9мм.

 

Още от Digital.bg: Топ 5 смартфони, които очакваме да се появят през месец Юли (Видео)