Благодарение на множество любопитни статии, които сме публикували в Digital.bg, вече знаете как пандемията с COVID-19 влияе на различни неща, които познаваме. Например „Как влияе пандемията от COVID-19 на Airbnb“, „Как коронавирусът влияе на технологичната индустрия“ , „Как пандемията от COVID-19 ще окаже влияние на бизнеса с Gift карти“ и още куп други.

Оказва се, че тази коварна болест оказва влияние на всичко, но понякога влиянието не е негативно, като например в софтуерният сектор, където определени приложения, които подобряват социалната ни и бизнес комуникация от разстояние.

 

 

Промените ясно се виждат и в пазара на приложения Google Play Store, където за последния месец класацията на най-сваляните безплатни приложения се е променила коренно. Данните които ще използваме в това наше проучване са предоставени от App Annie и могат да проследят в детайли споменатите промени.

За втори пореден месец, най-сваляното безплатно прложене за Android смартфони е Zoom. Приложението за провеждане на групови видео конферентни разговори е и най-коментирано в Интернет. За това допринасят постоянните хакерски атаки на което е подложено и на данните за сериозни пробиви в сигурността на компанията.

Втората позиция и през Април е за TikTok, там забавната социална мрежа беше и през месец Март. Приложението е много по-нагоре в класацията от прекият си конкурент Instagram, който е чак на седма позиция. Но въпреки това, тя е успех за него, защото през Март Instagram беше чак десети. Чак до там, той се срина от четвъртата позиция, на която беше през месец Февруари.

Голямата изненада в класацията на най-сваляните безплатни програми за месец Март е третата позиция. Тя е за Houseparty приложението, което до този момент не беше присъствало в Топ 10, а сега изведнъж скочи дори в тройката.

 

 

Обратно на това изненадващо увеличение, пък виждаме огромен спад при Google Classroom. През Февруари, виртуалната класна стая на Google беше на пета позиция, а през Март е чак на тридесет и четвърта.

Малко по-малък, но отново драстичен е спадът в свалянията и на Microsoft Teams, който от девета позиция, пада чак на двадесет и девета.

Те са изместени от новодошлите в Топ 10 - DoorDash и Wish, които се изкачват директно на четвъртата и петата позиция в класацията на App Annie

 

Оказва се, че хората стоят основно по домовете си и имат нужда от определени неща, които не са им били толкова нужни преди време, но и че като че ли се насищат бързо на някои приложения за сметка на други. Но имайте предвид, че Google Classroom и Microsoft Teams не са спрели да се използват активно. Просто вече хората са си ги свалили през предходните месеци. Все пак тази класация е за свалени приложения в определеният период от време.

Още от Digital.bg: Как да се подпишете на PDF файл използвайки смартфон с Android