Мобилният пазар се развива с големи темпове и много често чуваме за поредната иновация в сферата на смартфоните. Обикновено се появява нов модел – на известен производител или не – с нечувана досега технология и съвсем скоро въпросната иновация се превръща в стандартна характеристика.

 

Примерите за тази тенденция са безкрайни: поддръжка на Full HD резолюция, камера с разделителна способност по-голяма от 2 мегапиксела, видеозапис – все неща, които закратко са били нещо ново и изключително. Помните ли, обаче, кои бяха телефоните представили най-революционните технологии в историята? 

 

1. Смартфоните с най-иновативните дисплеи

 

HD дисплей (720р-800р): първият смартфон с HD дисплей е Samsung Galaxy Note. Eдин от първите представители на линията Galaxy Note има голям за времето си 5,3-инчов Super AMOLED дисплей с гъстота на пикселите от 285ppi.

 

Full HD дисплей (1080р): първият смартфон с Full HD дисплей е HTC Droid DNA. С гъстота на пикселите от 441рpi този модел успява да предизвика истински фурор в края на 2012 година.

 

Quad HD дисплей (1440р): Vivo XPlay 3S не е популярно име, но остава в историята като първият смартфон с Quad HD дисплей. Моделът разполага с 6-инчов дисплей с гъстота на пикселите от 490ррi.

 

2. Смартфоните с най-иновативните камери

 

5-мегапикселова задна камера: макар и не първият телефон с 5-мегапикселова камера (който е на Samsung), Nokia N95 е първият телефон, който може да снима изображения в 5-мегапикселова резолюция.

 

8-мегапикселова задна камера: Samsung i8510 INNOV8 e първият смартфон представящ на пазара 8-мегапикселова камера монтирана отзад.

 

12-мегапикселова задна камера: първият смартфон с такава камера е Sony Ericsson Satio – модел екипиран с ксенонна светкавица, автофокус, стабилизация на изображението и други.

 

16-мегапикселова камера: в началото на 2012 година HTC Titan II – смартфон с Windows Phone – се превърна в телефона с най-голяма камера на пазара.

 

Камера с повече от 20 мегапиксела: анонсиран през септември 2013 година, Sony Xperia Z1 е първият смартфон прехвърлил 20-те мегапиксела. Точната резолюция е 20,7 мегапиксела.

 

41,3-мегапикселова камера: Nokia 808 PureView бе и засега си остава единственият телефон дръзнал да „надникне” над 40-те мегапиксела.

 

3. Смартфоните с най-иновативните технологии за видеозапис


 

Запис на 720р (HD) видео: в началото на 2009 година Samsung Omnia HD се превръща в първият телефон, който може да снима 720р видео при честота от 24 кадъра в секунда.

 

 

Запис на 1080р (Full HD) видео: освен първият смартфон способен на Full HD видео запис LG Optimus 2X ще остане в историята и като първият смартфон с наистина двуядрен процесор.

 

Запис на 4К видео: 4К видеото все още се причислява към категорията „иновации”. Първият телефон, който поддържа запис на видео с такава резолюция, обаче, вече е факт. Това е представеният през септември 2013 година Acer Liquid S2, който прави видео с резолюция от 3840 х 2160 пиксела.