Android 7.0 Nougat предложи много нови функции на потребителите. Ако вече сте ъпгрейднали до последната версия на платформата, то може да се възползвате от съветите на Android Pit. С тях може да увеличите сигурността и удоволствието си от тази операционна система.

1. Спестете RAM и батерия

В повечето случаи, фоновите услуги консумират излишни ресурси. Така че отидете в „Developer settings“ и от там контролирайте нещата като спрете тези услуги, от които нямате нужда. За рестартиране на фонова услуга, рестартирайте приложението или смартфона.

2. Нека Google е наясно кой втори език владеете добре

Ако владеете втори език, най-накрая можете да се възползвате от него. Под „Talk“, можете да добавите втори език и резултати от търсенето ви в Google ще се показват на два езика. Ако отворите уеб сайтове на този език, Chrome няма да ви предлага да го преведе. Бутонът за отстраняване на езици е малко скрит, но може да го намерите в горния десен ъгъл на екрана.

3. Оптимизиране мощността на батерията

Когато устройството ви е в режим на готовност, приложенията са изключени от интернет и използват процесора на големи интервали от време. Това увеличава живота на батерията, но може да има някои странични ефекти. Някои приложения на трети страни, като например Messenger или навигационните приложения, няма да могат да ви изпращат известия. Така че можете да изключите ‘battery optimization‘ в настройките на батерията.

 

Натиснете и задръжте символа на батерията и бутона за меню за оптимизиране на батерията ще се появи в горния десен ъгъл на екрана. Ще видите всички приложения, така че можете да изберете това, което не работи правилно. Изберете „Do not optimize“ и след това опитайте отново приложението.

4. По-добра производителност

Панелът Quick Settings на Nougat има някои значителни нововъведения. Първо, когато сте в най-горната част на екрана и направите движение надолу, ще видите серия от икони за бърз достъп. Ако натиснете някоя от тези икони, съответната функция ще бъде включена/изключена. Второ, ако направите двойно движение надолу (когато сте в най-горната част на екрана) или движение надолу с два пръстта, ще забележите разширен списък с по-големи плочки.

 

Ако изберете някоя от иконите ще се отвори детайлни настройки за съответната функция. Трето, ако устройството се използва на работното ви място и от други хора, можете да използвате режима „Work Mode“ в „Quick Settings“. Ако го изберете, ще можете да превключвате между личен профил и служебен профил, всеки от който ще съдържа собствени настройки и приложения.

5. Уведомления без звук

Натиснете и задръжте някое известие и изберете опцията за изпращане на уведомления без звук. В „Notifications“ можете да филтрирате приложенията по съответните им конфигурации.

6. Функцията за разделяне на екрана

Nougat предлага възможност за разделяне на екрана на две половини, в които могат да се наблюдават едновременно две различни приложения. Отворете някое приложение, натиснете и задръжте бутона „Overview“. Когато искате да се върнете към нормалния режим на работа, натиснете и задръжте бутона „Overview“, за да излезете от „Split-screen“ режима.

7. За по-голяма сигурност криптирайте файловете си

За разлика от досегашните версии на Android, Nougat може да криптира индивидуално всеки файл на вашето устройство. Криптирането става със специален ключ, който може да се отключи само с PIN кода или паролата на потребителя.

8. Използвайте по-малко данни

Android Nougat има нова функция наречена „Data Saver“. За да се възползвате от нея отидете в Settings > Connections > Data Usage и активирайте опцията „Data Saver“. След като сте направили това, можете да създадете бял списък с приложенията, които ще могат да използват данните, а всички други да бъдат изключени от фоново синхронизиране.

9. Активиране на Великденско яйце

Вече не можете да играете Flopsy Droid както това беше възможно в Lollipop и Marshmallow, но може да се забавлявате с котенца. За целта отидете в Settings, превъртете до „About phone“. Натиснете Android версията няколко пъти докато не се появи „N“ на екрана. Под буквата „N“ ще се появи емотикон на коте. Когато се появи главата на котето, това означава, че успешно сте активирали великденското яйце в Nougat.

 

Сега ще трябва да направите още няколко неща. Отворете менюто за бързи настройки и докоснете „Edit“. Издърпайте новата икона „Empty dish“ до бара с уведомленията и ще можете да примамвате котета. Трябва само да натиснете „Empty dish“, да изберете стръв по ваш избор, и да чакате. Когато до ястието се приближи котка, ще бъдете уведомени. Можете дори да дадете име на котката и да споделите забавлението с приятелите си. Котките ще изчезнат след известно време.

 

Вижте защо Android 7.0 Nougat ще има значение единствено за новите смартфони