За мнозина Google Play Store е само един пазар за приложения: виждат приложение, което харесват, докосват бутона  Install и продължават ежедневието си по стандартния за тях начин. Но Play Store има куп други по-малко известни функции и тайни, които могат да изстрелят вашето Android удоволствие до нечувани висини.

 

От Make Use Of предлагат няколко съвета и трикове, които ще направят управлението на приложенията много по-лесно за устройствата с Android. Ето кои са те:

1. Тестване и възстановяване на сумата за приложения

Знаехте ли, че можете да върнете платени приложения в Play Store? Да, можете да върнете приложение, ако „по-късно решите, че не го искате“. За платените приложения и игри имате два часа след покупката си, за да поискате да ви се върнат парите (или 48 часа, ако направите заявката си за възстановяване на средства в мрежата, вместо чрез приложението Google Play Store).

2. Търсене на приложения по програмисти

Когато търсите приложения в Play Store може да използвате модификатора pub:[името на програмиста], за да филтрирате резултатите от търсенето и да се показват само приложения, чиито разработчици съвпадат с тази заявка. Това е страхотно, когато наистина харесвате определено приложение и искате да видите какво още са направили разработчиците му, или ако знаете кой е направил дадено приложение, но сте забравили името му.

 

3. Преглед само на подходящи отзиви за приложенията

Някога изтегляли ли сте приложение, за което сте прочели добри отзиви, но не след дълго то е довело до бъг в устройството ви? Или може би предишните версии на приложението са били страхотни, но последната версия е въвела някои големи промени, които са влошили нещата? Да, отзивите на приложенията понякога могат да бъдат подвеждащи.

За щастие, можете да филтрирате отзиви и да видите само онези, които са подходящи за вас в момента. Отворете страницата на приложението в приложението Play Store, превъртете надолу до отзивите, докоснете „Read All Reviews“, докоснете „Options“ вдясно и след това „Latest version only.” Можете също така да активирате „From this device model only,” но колкото по-старо е устройството, толкова по-малко полезна ще бъде тази опция.

 

4. Инсталиране на блокирани приложения за даден регион

Някои приложения се предоставят само в определена държава, независимо дали поради това, че разработчикът разполага само с ресурси за поддръжка на една област или може би поради споразумение с издатели. Независимо от причината обаче вие можете да заобиколите това блокиране, като използвате VPN. VPN или виртуалната частна мрежа по същество маскира вашия IP адрес.

5. Не добавяйте нови приложения към началния екран

Ядосвате ли се всеки път когато инсталирате ново приложение и Android автоматично поставя пряк път на началния екран? Ако началния ви екран е пълен, това в крайна сметка ще създаде втора страница  и трябва да го изтривате всеки път, когато не искате това неудобство.

 

 

Добрата новина е, че можете да спрете тази бъркотия веднъж завинаги. В Play Store, докоснете бутона за меню и отидете надолу до „Settings“. Под „General“, махнете отметката до „Add icon to Home screen.”

6. Деактивиране на автоматичните актуализации за някои приложения

Play Store ви позволява да деактивирате автоматичната актуализация за определени приложения. Отворете страницата на приложението в  Play Store, докоснете бутона за меню в горния десен ъгъл (ще го видите само ако приложението е инсталирано понастоящем) и премахнете отметката от „Auto-update“.

 

7. Предотвратете инсталирането на приложения от деца

Play Store предлага три различни начина да „заключите“ инсталациите на приложенията:

- Ако вашето устройство има скенер за пръстови отпечатъци, можете да ограничите покупките до само когато сте използвали отпечатъка си. Може да направите това като отворите Settings > User Controls > Fingerprint authentication.

 

 

- Можете също да ограничите покупките, като отворите Settings > User Controls > Parental controls. Включете опцията, задайте ПИН и това е.

 

- Можете да зададете кога е необходим ПИН код, като отворите Settings > User Controls > Parental controls > Set content restrictions.

8. Добавете любимите си приложения в „Wishlist”

Ако решите, че искате да инсталирате приложение, но не можете да го направите сега, или може би искате да изчакате и да видите дали ще се подобрява за напред, започнете да използвате функцията Wishlist. Във вашия „Wishlist” списък може да слагате приложения, които ви интересуват и които искате да следите, за да може един ден да си ги закупите. Ето как може да направите това, отворете приложението, което искате да добавите в Google Play. Натиснете иконата + в горната част. Ще видите, че приложението е добавено към Wishlist.

 

 

Вижте какво да направим ако Google Play Store не работи