Хардуерните проблеми са сред най-неприятните за потребителите, защото задължително са свързани с разход на парични средства и ремонт на компютърното устройство в специализиран сервиз. Разбира се можете да разчитате на нужната помощ от приятели или съседи, в случай, че ви ‘гръмне’ хард дискът например, но чест се налага да търсим професионална помощ.

Затова информацията на анализаторите от Tech Republic със сигурност ще ви хареса. Те са съставили списък с 5 приложения за откриване на хардуерни проблеми. По този начин бихте могли да се ‘ориентирате’ по-добре за това какво може да се очаква от старата ви машина и да бъдете подготвени когато то се случи.


1. 3DP Chip

Понякога хардуерните проблеми може да са причинени от лоши или липсващи драйвери. 3DP Chip може да ви помогне да намерите драйвери за вашия компютър. При инсталирането, софтуерът сканира компютъра и идентифицира неговия CPU, дънна платка, видео карта, звукова карта, мрежова карта и така нататък за да знаеточната марка и модел на всеки компонент за да намери подходящите драйвери. Една от най-добрите характеристики на това приложение е, че може да направите резервно копие и да възстанови вашия набор от драйвери.


2. CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo ви помага да оцените състоянието на твърдия диск на компютъра си. Софтуерът работи добре дори и с SSD дискове. CrystalDiskInfo показва температурата и състоянието на хард дисковете и предоставя пълен прочит на SMART информацията получена от тях. От основния прозорец на приложението може лесно да преглеждате дългите списъци с данни и бързо да откривате възникнали проблеми в системата.


3. Unknown Device Identifier

Подобно на CrystalDiskInfo и Unknown Device Identifier ви помага да намерите липсващите драйвери. Менюто на десния бутон ви предлага няколко интригуващи опции: намери драйвер; свържи се с производителя; съхрани цялата информация за всички драйвери в текстов документ; принтирай; направи резервно копие.


4. Memtest86

Целта на Memtest86 е да тества стабилността и производителността на вашата оперативна памет. Чудесното при тази програма е, че можете да я стартирате от всякакъв носител и на всякаква операционна система. На официалната страница можете да откриете както Linux версия, така такава за създаване на само стартиращо се CD с програмата.


5. Nero InfoTool

Nero InfoTool e безплатна програма, която предоставя изключително подробна информация за най-важните характеристики на инсталирани дискови устройства, поставени дискове, инсталиран софтуер, и така нататък. Цялата информация, която Nero InfoTool предоставя, може да бъде съхранена във файл или да бъде разпечатана за подробен анализ.