Изминаха само около десетина години от появата на първия iPhone, а всеки от нас вече има поне по два стари смартфона, които не знае какво да прави. Поради бързото усъвършенстване на смарт технологиите, нашите интелигентни устройства бързо остаряват и ние ги подменяме с нови, по-усъвуршенствани модели почти на всеки две години.

 

Но въпреки, че никой от нас не мечтае отново да използва стария си телефон, той може все още да ни е от полза, но по малко по-различен начин. От Digital Trends споделят някои от най-полезните и забавни начини, по които можете да използвате стария си телефон. Ето кои са те:

Охранителна камера

Защо да плащате за скъпа камера, когато старият ви телефон ще работи също толкова добре? В края на краищата какво представляват охранителните камери, не са ли видеокамери с мрежова връзка? Дори и най-старите смартфони имат тези функции и може да ги използвате, за да наблюдвате бебето си от друга стая или домашния любимец, докато сте на работа.

 

Има много приложения, които могат да превърнат стар телефони в охранителна камера, но едно от най-добрите е Alfred, което е налично както за iOS, така и за Android. Приложенеито е безплатно, но за $ 4 на месец ще премахнете рекламите и ще получите допълнителни функции. Ако искате само да прекратите рекламите, можете да направите това чрез еднократно плащане от $ 17 за Alfred Plus.

GPS модул за кола или велосипед

Старите телефони или таблети могат да бъдат фантастична алтернатива на скъпите GPS тракери. Повечето телефони нямат нужда от връзка за данни, за да използват GPS функцията, така че това е една от малкото функции, които функционират без Wi-Fi и СИМ-карта, което означава, че телефонът ви може да функционира като GPS тракер.

Започнете, като изчистите ненужните приложения от старото си устройство. След това инсталирайте едно от най-добрите приложения за навигация и изтеглете зоните от картата, които искате да имате офлайн. И накрая, прикрепете стария си телефон към таблото на колата или към велосипеда си, но в този случай не забравяйте да си купите водоустойчив калъф.

Помощник в кухнята

За да използвате старото си устройство като помощник в кухнята ще трябва да инвестирате в стойка (за лесна видимост) и да изберете възможно най-големия интервал от време за заключване на екрана.

 

За Android устройство може да направите това в Settings > Display > Screen timeout, а за iOS устройства отидете в Settings > Display & Brightness > Auto-Lock, след което изберете възможно най-големия интервал от време или „Never“.

Четец за електронни книги

Докато радостта от четенето на физическа книга е нещо, което никога няма да избледнее, електронните книги имат своите предимства. В интернет имате незабавен достъп до милиони книги и списания, а четецът на електронни книги може да събере стотици от тях.

Макар че смартфоните и таблетите нямат E Ink дисплей, който имитира хартия, те не са лош избор за четене книги докато сте в движение. Трябва само да изтеглите изтеглите някои приложения за четене на електронни книги като Amazon Kindle, Google Play Books или Bluefire както и да изтеглите някои книги и сте готови.

Помощ в научни проекти

Приложения като BOINC за Android и DreamLab дават възможност на всеки желаещ да помогне на учените да открият лек за болести и дори да помогне човечеството  да се справи с глобалното затопляне. Анализът на данните изисква много изчислителна мощ, част, от която може да осигурите вие.

 

Проектът DreamLab е специализиран за лечението на рак, докато BOINC покрива разнообразни проекти, включително SETI, анализиране на  астероидните пътеки и проекти, целящи да разберат повече за произхода на Вселената.

За експериментиране и обучение

Може да използвате старото си устройство за тестване на софтуер или за да навлезете по-надълбоко в познанията си за операционната система, която използвате. Разкодирането на устройствата е чудесен начин за достъп до повече функции, но едва ли ще искате да  направите това на новото си  устройство, ако се захващате с това за първи път.       

 

Вижте как да превърнем стар таблет или смартфон в домашна камера за наблюдение