Случвало ли Ви се е да прекарате часове, опитвайки се да оптимизирате Internet Explorer без никакъв успех? Вашите мъчения бяха дотук. Очевидно Microsoft са чули молитвите на хиляди потребители, и тук вече е новият браузър за Windows 10. Въпреки, че логото на Microsoft Edge доста напомня на стария браузър, той успя да се докаже като модерен и бърз. А сега ще разгледаме 10 от неговите функции.

 

1. Използването на Cortana

Cortana е новият интелигентен гласов асистент за Windows 10, който също може да ни снабдява с информация. Вече не само можете да го използвате от Start менюто, но е и интегриран с Microsoft Edge, така че може да Ви помогне с бързи търсения в Интернет. Само трябва да я активирате от разширените настройки.

Cortana работи също и с търсачката на Bing, а присъствието ѝ е посочено чрез два концентрични кръга в лявата страна на дисплея. Цвета ѝ зависи от този, който сте избрали за настройките за персонализация за Windows 10.

Гласовият асистент работи с обработка на естествен език и с определени търсачки, но сме сигурни, че в бъдеще нейните знания и възможности ще се увеличат. Засега може да ни показва времето, ако ѝ кажем “weather” и определения район, в който искаме да го знаем, да превежда от английски на английски, ако използваме „define” и думата, която искаме да обясни след това, също така да превежда на английски от други езици с командата „translate”, а и да ни казва точния час в определени градове, което далеч не е малко за гласов асистент.

 

Други функции на Cortana ще откриете тук.

 

2. Doodle директно на уеб страница

Дизайнерите ще се влюбят в това удобство. Microsoft Edge Ви позволява да си добавяте собствени бележки на страниците в браузъра.  Когато пожелаете да го направите, просто кликнете на „Make a Web Note” бутона горе в лентата на браузъра и когато се покаже лилав бар, можете да започнете да рисувате.

Можете да се възползвате от химикал, маркер за подчертаване, гумичка, поле за текст и клипер. Имате избор от различни големини и цветове на четката, а полето за текст Ви позволява да пишете текст по страницата, където решите.

След като привършите, можете да запазите бележката в своя OneNote акаунт, официалното приложение на Microsoft Office за писане на бележки. А ако го нямате инсталиран, не се притеснявайте. Може да се запазва, както в Office Online, така и в бара с любими страници или в папката ”Reading List”. Можете също и да споделяте бележките си чрез имейл или други социални мрежи.

 

3. Премахване на реклами

Ако понякога откривате прозорци с реклами и предложения да примигват или да се движат по екрана и не можете да се съсредоточите в четенето, заради тях, ще намерите функцията” Reading View” много полезна. Тя обикновено не се намира на началната страница на търсачката или в други категории страници, а само, когато разглеждате единична статия.

Единствения минус е, че тази услуга толкова много съкращава, че скрива дори картинките, така че надали е най-доброто решение за страници, в които картинките са важна част от статията. И все пак, ако искате да прочетете нещо набързо, без да се разсейвате, това е функцията за Вас. А когато привършите с четенето, можете лесно да се върнете към нормалната страница чрез линка, който Reading View е оставил отгоре на страницата.

 

4. Създаване на усъвършенстван списък за четене

Функцията “Reading List” на Microsoft Edge ни предлага удобен списък за четене вътре в Интернет браузъра, който можем да използваме без да теглим отделни приложения. Можете да прибавите страница във вашия Reading List, като я добавите в „Любими” от Интернет търсачката и я сложите в списъка си за четене.

По-късно можете да влезете в списъка като кликнете на иконката, която се състои от три линии горе на бара и изберете “Reading List”. Страниците Ви ще са подредени една под друга, като последната, която сте запазили ще се намира най-отгоре в по-голям размер. Също така можете да поставите Вашия списък за четене на дисплея, ако искате да имате бърз достъп до него, докато браузвате из други страници.

 

5. Потъмнете или изсветлете браузъра си

Microsoft най-накрая влезе в крачка с останалите браузъри и добави функцията за смяна на темата на търсачката. Не е голяма работа все още, тъй като за Microsoft Edge има само два варианта – тъмен и светъл. Не можете и да прибавите своя тема, но тази функция показва желанието на Microsoft да обърнат внимание на визуалните желания на своите потребители.

Можете да смените темата си от бутона “More actions”, изобразен с три точки на бара отгоре на дисплея. След това избирате „Settings” и функцията смяна на дисплей е най-отгоре.

 

6. Вграден панел за споделяне

Microsoft Edge се е погрижил лесно и бързо да споделяме информацията, което намираме, докато браузваме в Интернет, чрез специален панел за споделяне. За да го отворите, кликнете на иконката за споделяне на бара горе, която представлява три кръгчета, свързани с дъги. Панелът съдържа приложенията за споделяне, които сте активирали до този момент. Можете да добавите нови приложения, като ги изтеглите от Windows Store. Цвета на панела зависи от цвета по подразбиране на Windows, който сте избрали.

 

7. Прибавяне на уеб страници към Start менюто

Можете лесно и бързо да прибавяте важните за Вас уеб страници към своето Start меню чрез функцията “Pin to Start”. Това Ви дава лесен достъп до страници, които използвате често. Тази опция можете да намерите в менюто “More actions” в най-горния ляв ъгъл, представляващо три точки. Ако кликнете върху тази опция, страницата, която в момента се намира на екрана, се запазва към Start менюто.

 

8. Анализиране на ефективността на сайта

Инструментите на Edge са променили изгледа си и също са получили някои нови функции. Анализирането все още се активира при натискане на бутона F12, но може да се достигне до него и през иконката “More actions” горе на меню – лентата.

Анализаторът можете да намерите в менюто “Performance” и той Ви помага да разберете защо страниците са бавни.

 

9. Предпазване от създаващи проблеми разширения

Microsoft Edge не поддържа всички разширения. Само един криптиран език е разрешен и това е Java Script. Така че, ако имате уебсайт, който е с друго криптиране, трябва да преминете на HTML5 или по-нова технология, ако искате правилно да се възпроизведе от Edge.  

Има и други услуги за безопасност, включени в Edge, като например Edge Login Process, Sandboxing, Microsoft SmartScreen и други.

 

10. Сдобиване с Internet Explorer

Ако все пак сте били фен на стария браузър, няма нужда да се притеснявате, той е интегриран в Microsoft Edge. Ако искате да отворите сайт с Internet Explorer 11, просто трябва да изберете функцията „Open with Internet Explorer” от менюто „More actions” от страничния панел. След като направите това, можете да се запознаете с разликите между новия и стариа браузър на Microsoft.