Днес почти не изпускаме от ръце смартфоните си и може би си мислите, че вече не са останали хора под слънцето, които да използват клавиатурата. Безспорно интелигентните джаджи ни предлагат всичко, от което може да имаме нужда в ежедневието си, но все още не можем без лаптопите и десктопите.

 

За случаите, в които се нуждаете от лаптопа или компютъра си, може да имате нужда от съветите на Make Use Of. От медията споделят тези полезни трикове с клавиатурата, за които малко хора знаят.

За Windows

Тези клавишни комбинации са специфични за Windows. Те са тествани на Windows 10, но повечето от тях работят и на предишни версии на Windows.

 

1. SHIFT + ALT + PRINT – тази клавишна комбинация може да се използва за да се промени контрастта на екрана. Ще се отвори предупредителен прозорец, преди да може да правите каквито и да са промени. Кликнете върху „Yes“ или върху „Return“, за да преминете към настройката за висок контраст. Това ще увеличи шрифта на всички отворени прозорци и ще промени цветовете до висок контраст. Използвайте същата комбинация за да върнете нещата по старо му.

 

2. CTRL + ALT + UP/DOWN/LEFT/RIGHT стрелка – тази комбинация не работи на всяка машина, тъй като зависи от вашата графична карта и видео драйвери. Ако обаче работи, използването ѝ ще завърти десктопа ви. Можете да направите тази промяна постоянна чрез настройките на дисплея. Влезте в приложението Settings (натиснете Windows клавиша + I) и отидете в System > Display. Тук може да промените опцията „Orientation“ от „Landscape“ на „Portrait“.

 

3. ALT + TAB – тази клавишна комбинация е за превключване между отворените прозорци. Задръжте върху клавиша ALT и кликнете върху клавиша TAB, за да преминете към следващото приложение. Освободете и двата клавиша, за да отворите избрания прозорец. Можете да обърнете посоката, като задържите ALT + SHIFT, докато натискате клавиша „TAB“.

 

4. SHIFT + DEL – не харесвате прозорците, които ви питат дали наистина искате да направите това или онова? Ако искате бързо да изтриете нещо, без да сте принудени да го потвърдите, използвайте този пряк път. Искате ли да направите това стандартна настройка? Тогава кликнете с десния бутон върху кошчето на работния плот, изберете „Properties“, и сложете отметка до „Display delete confirmation dialog“.

 

5. Windows клавиш + D – използвайте тази клавишна комбинация за да видите десктопа. Натиснете отново, за да възстановите прозорците точно както са били преди.

 

6. Windows клавиш + L – никога не трябва да оставяте десктопа си без надзор. Преди да се отправите към кухнята или да вземете друго кафе, натиснете тази клавишна комбинация, за да заключите системата си. Когато се върнете и влезете отново, всички програми и прозорци ще изглеждат така, както сте ги оставили.

 

7. За да стартирате Command Prompt като администратор натиснете Windows клавиша + R, изпишете „cmd“, задръжте CTRL + SHIFT, натиснете „ENTER“.

За Google Chrome и Mozilla Firefox

Следват клавишни комбинации, които работят и в двата браузъра и евентуално и в други браузъри.

 

1. CTRL + [клавиш от 1 до 9] – може бързо да отворите конкретен таб с тази комбинация. Ако натиснете CTRL + 4 ще премине към таб номер 4 (отляво). Ако натиснете CTRL + 9 ще прескочите до последния отворен таб, независимо колко таба имате отворени.

 

2. CTRL + TAB или CTRL + SHIFT + TAB – използвайте тези клавишни комбинации, за да се придвижвате през отворените табове.

 

3. CTRL + F4 – затваря табове.

 

4. CTRL + SHIFT + T – отваря последния затворен таб.

 

5. F11 - бързо превключете в режим на цял екран.

Microsoft Office

Office предлага невероятно количество клавишни комбинации. Тук ще посочим само най-полезните.

1. Excel

- Затваряне на електронна таблица: CTRL + W
- Отваряне на електронна таблица: CTRL + O
- Избиране на цвят за попълване: ALT + H, H

2. PowerPoint

- Променете размера на шрифта за избрания текст: Alt + H, F, S
- Вмъкване на снимка: ALT + N, P
- Вмъкване на форма: ALT + H, S, H
  - Изберете тема: ALT + G, H
  - Изберете слайдшоу: ALT + H, L

3. OneNote

- Отворете нов прозорец в OneNote: CTRL + M
- Вземете контекстното меню за всичко, което в момента е избрано: SHIFT + F10

4. Outlook

- Ново съобщение: CTRL + SHIFT + M
- Отговор: ALT + H, R, P
- Напред: ALT + H, F, W
- Изпращане: ALT + S
- Вмъкване на файл: ALT + N, A, F

5. Word

- Затваряне на активен прозорец или документ: CTRL + W
- Форматиране на всички букви като главни букви: CTRL + SHIFT + A
- Запазване като: ALT, F, A
- Вмъкване на съдържанието: ALT, S, T, I
- Режим на цял екран: ALT, W, F

 

Вижте 5 начина да направим скрийншот в Windows 10