Учени и лекари от години спорят по отношение на точното определение на термина „пандемия“ (дали става въпрос за пандемия или епидемия). Но едно нещо, с което всички са съгласни е, че думата описва широкото разпространение на болестта, надвишаващо това, което може нормално да се очаква в даден географски регион.

 

Любопитно: За COVID-19 без паника


Холера, бубонна чума, едра шарка и грип са едни от най-бруталните убийци в човешката история. Огнищата на тези заболявания не могат да бъдат локализирани от международните граници и затова правилно са определени като пандемия, особено дребната шарка, която през цялата история на човечеството е убила около 500 милиона души.

 

Полезно: Видове защитни маски срещу COVID-19


Засега, огнището на вируса Ебола, което уби хиляди хора, все още е ограничено до Западна Африка. Може някой ден да бъде пандемия, но засега се счита за епидемия - и затова този случай не е включен в този списък.


ХИВ / СПИН (2005-2012г.)

За първи път болестта е идентифицирана в Демократична република Конго през 1976 година. ХИВ / СПИН наистина се е доказал като глобална пандемия, убивайки над 36 милиона души по света. Понастоящем между 31 и 35 милиона души живеят с диагнозата ХИВ, като по-голямата част от тях са в Африка, където 5% от населението е заразено, това са приблизително 21 милиона души.


Днес ХИВ инфекцията е далеч по-управляема и много от заразените продължават да водят продуктивен живот. Между 2005 и 2012, годишната смъртност в световен мащаб от ХИВ / СПИН намалява от 2,2 милиона на 1,6 милиона.

 

Полезно: Как да работим ползотворно от вкъщи по време на епидемията от COVID-19


Пандемия от грип (1968г.)

Грипната пандемия  от категория 2, понякога наричана „хонконгски грип“ от 1968 година е причинена от щам H3N2 на вируса грип А, генетичен изход на подтипа H2N2. Първият докладван случай е на 13 юли 1968 година в Хонконг. След 17 дни огнища на вируса вече има и в Сингапур и Виетнам, след три месеца се разпространява и във Филипините, Индия, Австралия, Европа и САЩ. Докато пандемията от 1968 година е със сравнително ниска смъртност (5%), тя е довела до смъртта на повече от милион души.

 

Азиатски грип (1956-1958г.)

Азиатският грип е огнище на пандемия от грип тип А от подтипа H2N2, който се заражда в Китай през 1956 година и продължава до 1958 година. За тези две години, азиатският грип „пътува“ от китайската провинция Гуиджоу до Сингапур, Хонконг и САЩ. Прогнозите за броя на смъртните случаи от азиатския грип варират в зависимост от източника, но според Световната здравна организация става въпрос за приблизително 2 милиона смъртни случая, 69 800 от тях са в САЩ.

 

Полезно: Как да дезинфекцираме смартфона си


Пандемия от грип (1918г.)

При тази пандемия са заразени над една трета от населението на света. Тя слага край на живота на 50 милиона души. Като 25 милиона умират през първите 25 седмици. Това, което различава пандемията от 1918 година от други подобни са  жертвите. Грипът винаги преди това е убивал предимно само малки деца и възрастни, а този „удрял“ напълно здрави млади хора и щадял децата и тези със по-слаба имунна система.


Шеста пандемия на холера (1910-1911г.)

Подобно на другите пет предишни пандемии от холера, и шестата възниква в Индия, където е убила над 800 000 души. Тя се разпространила и в Близкия Изток, Северна Африка, Източна Европа и Русия. Въз основа на опита от предишните пандемии от холера, Американските здравни власти бързо се опитали да изолират заразените и в крайна сметка в САЩ има само 11 смъртни случая. До 1923 година случаите на холера са съкратени драстично, въпреки че все още се регистрирали случаи в Индия.

 


Пандемия от грип (1889-1890г.)

Първите случаи са регистрирани през май 1889 година на три отдалечени места – Бухара в Централна Азия (Туркестан), Атабаска в северозападна Канада и Гренландия. За кратко време болестта се разпространява по целия свят и за периода 1889-1890 година умират над милион души.

 

Трета пандемия на холера (1852–1860г.)

Като цяло се счита за най-смъртоносната от седемте пандемии на холера. Третата пандемия на холера е през 19 век и продължава от 1852 до 1860 година. Подобно на първата и втората пандемия, и третата тръгва от Индия, от делтата на река Ганг и се разпростира из цяла Азия, Европа, Северна Америка и Африка и слага край на живота на над милион души.


Британският лекар Джон Сноу успява да проследи случаите на холера и в крайна сметка успява да идентифицира замърсената вода като средство за предаване на болестта. За съжаление обаче,  в резултат на пандемията във Великобритания умират 23 000 души.

 

Полезно: Как да дезинфекцираме компютъра си

 

Черната смърт (1346-1353г.)

От 1346 година до 1353 година чумата опустошава Европа, Африка и Азия, като приблизителния брой на смъртните случаи е около 200 милиона души. Предполага се, че чумата е тръгнала от Азия и е  „прескачала“ от континент на континент чрез бълхите и плъховете, които били редовни обитатели на търговските кораби по онова време. Пристанищата, които по това време са били големи градски центрове, са били перфектното място за размножаване на плъховете и бълхите и по този начин коварната бактерия процъфтява, като опустошава три континента.

 

 


Чума на Юстиниан (541-542г.)

Чумата на Юстиниан е била огнище на бубонната чума, която засегнала Византийската империя и средиземноморските пристанищни градове, убивайки 25 милиона души (половината от населението на Европа).

 

Любопитно: Защо инстинктивно докосваме лицето си и как да спрем по време на епидемията от COVID-19

 

Антонинската чума (165 г.)

Известна още като чума на Гален, Антонинската чума е била древна пандемия, която засяга Мала Азия, Египет, Гърция и Италия и се смята, че е била едра шарка или морбили, въпреки че истинската причина все още не е известна. Това неизвестно заболяване влиза в Рим от войници, които се връщат от Месопотамия около 165 година. Така несъзнателно те разпространили болест, която в крайна сметка убила над 5 милиона души.


Видео: Как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно