Историята на суперкомпютрите започва през 1960 година, но ни вълнува и днес. Ето защо от techradar са решили да разкажат за най-мощните суперкомпютри на всички времена.

 

И докато до преди няколко десетилетия суперкомпютрите бяха рядкост, то днес те са хиляди по целия свят. А най-добрите от тях попадат в класацията Top500, която се преподрежда на всеки шест месеца.

CDC 6600

CDC 6600 е водещият компютър от серията 6000 мейнфрейм компютри, произведени от Control Data Corporation (CDC). Той е най-бързият компютър в света от 1964 до 1969 година, когато в крайна сметка отстъпва лидерската позиция на своя наследник – CDC 7600. 6600 се счита за първия успешен суперкомпютър, при който използваните дотогава германиеви транзистори са заменени със силициеви, тъй като те работят по-бързо.

 

MareNostrum 4

MareNostrum е името на главния суперкомпютър в Barcelona Supercomputing Centre. Суперкомпютърът MareNostrum 4 се намира в Политехническия университет в Каталуния и е най-големият в света Intel-базиран суперкомпютър, анонсиран официално на 19 юни 2017 година. MareNostrum 4 е разработен от Lenovo и се използва в редица научни сфери – от изследване на човешкия геном, биоинформатика и биомеханика, до предвиждане на времето и наблюдение и анализ на атмосферните процеси. Мощността на MareNostrum 4 е десет пъти по-голяма от тази на предшествеика му MareNostrum 3, който е бил инсталиран между 2012 и 2013 година.

 

The Summit

The Summit oт юни 2018 година е най-мощният суперкомпютър на планетата. Той попада в този списък заради своята безпрецедентна мощност – 200 екзафлопса. Не само, че е най-мощният, но и петият най-енергийно ефективен суперкомпютър в света. Освен това, The Summit е първият компютър, който някога е достигал до невероятната скорост, наричана екзафлопс, която му позволява да извършва милиард по милиард изчисления в секунда.

 

SpiNNaker

Построен от учени от Университета в Манчестър, SpiNNaker се състои от един милион процесори, способни на 200 трилиона действия в секунда, което означава, че може да моделира повече биологични неврони в реално време, отколкото всяка друга машина, създавана някога.

 

SpiNNaker се отличава от останалите компютри по това, че имитира паралелната комуникационна архитектура на човешкия мозък, което означава, че вместо да изпраща големи количества данни от точка А до точка В, той изпраща малки количества информация към различни дестинации едновременно. SpiNNaker е първият истински опит да се създаде реален модел на работещ човешки мозък.

 

The Connection Machine 5

CM-5 е един от най-страхотните и най-футуристични суперкомпютри до момента. Ако сте гледали филма „Джурасик парк“ със сигурност сте го виждали, той е разположен в контролната зала на острова. Използван от Националната агенция за сигурност (NSA) през 1991 година и останал в експлоатация до 1997 година, компютърът първоначално е бил с 256 обработващи възела, но по-късно през 1993 година е обновен до 512 процесорни възли и 2 TB RAM, което е феноменално за времето си.

 

CM-5 имаше пикова производителност от 65.5 гигафлопа, а футуристичните му светлини не бяха само за красота. Светлинните панели показваха използването на процесорните възли и се използваха за диагностични цели.

Sunway TaihuLight

Създаден от NRCPC, Sunway TaihuLight понастоящем е на трето място в класацията TOP500 на суперкомпютрите с референтен рейтинг от 93 петафлопа. В момента компютърът се намира в National Supercomputing Centre, Швейцария. Sunway TaihuLight беше най-бързият суперкомпютър в света в продължение на две години, от юни 2016 година до юни 2018 година. Рекордът му бе надминат през юни 2018 година от Summit на IBM. TaihuLight е използван през годините за множество различни научни изчислителни задачи, включително космически изследвания, прогнози за времето и географски симулации.

 

 

Вижте учени проведоха първото състезание между квантови компютри в света