Водещите компании продължават да инвестират внушителни средства, за да подобрят максимално възможностите на технологиите с изкуствен интелект. Google и Facebook са едни от лидерите в този сегмент, което не е изненадващо и тестват различни проекти свързани с използването на хиляди процесори и анализирането на милиарди снимки в реално време. Екип от американски учени заедно с подкрепата на правителство в САЩ проведоха уникален експеримент, който превъзхожда всички досегашни опити в сферата на изкуствения интелект. 

 

Самият проект се реализира с помощта на Summit, който се намира в Oak Ridge National Lab и всъщност представлява най-мощният суперкомпютър в света, съобщава Wired. Експериментът е свързан с мащабно проучване за климатичните промени и включва специални алгоритми с машинно обучение и мощен хардуер, състоящ се от над 27 хил. графични процесора. По този начин се извършват милиарди компютърни изчисления в секунда, което е подходящо за анализирането на огромен обем информация за максимално кратко време.

  

 

За разлика от Google и Facebook, които обучават системи да разпознават лица или други обекти този проект на учените е свързан изцяло с глобалното затопляне. Съчетанието между суперкомпютъра и най-усъвършенстваните софтуерни иновации в сферата на изкуствения интелект позволяват да се анализират съвкупност от метеорологични модели, с които да прогнозират времето. Така учените могат да засекат максимално бързо наличието на предпоставки за сформиране на тайфуни, цунами и други бедствия, което би осигурило ценно време за спасяване на хора. 

 

Още от Digital: Най-мощните суперкомпютри в света