Във видео ревютата си, екипът на Digital.bg ви е показвал различни лаптопи. От съвсем бюджетни като най-евтиният Лаптоп с лицензиран Windows 10 - Revo Note 14, през средностатистически като Huawei Matebook D14 и D15 (2020), геймърски машини като MSI GS66 Stealth, който има процесор Intel Comet Lake-H с 5.3GHz тактова честота и 99.9Whr батерия и чак до хибриди като Lenovo ThinkBook Plus, който е Бизнес лаптоп с два дисплея и ефектен дизайн.

Знаете ли обаче кой е най-мощният и респективно скъп преносим компютър в света? Той не е нито на HP, нито на Lenovo, Asus, Acer, Dell, MSI или друга масова компания. Зад този проект, който е предназначен за професионална употреба, стоят Mediaworkstations.

Компанията предлага общо 3 модела в портфолиото си от "Portable Intel Workstations", като моделите носят имената "i-XP | Portable i9 Workstation PC", "i-X1P | Portable Xeon Workstation PC" и "i-X2P | Portable Dual Xeon Workstation PC". Мобилните работни станции не са никак компактни и изглеждат по-скоро като куфарчето на Агент 007 Джеймс Бонд, отколкото на класически лаптопи. 430мм на 347мм на 229мм и тегло между 13.6кг и 15.8кг, в зависимост от конкретната конфигурация. Даже има вариант с дръжка, подобно на истински куфар с колелца.

Въпреки това обаче, предвид това, колко сериозен хардуер се крие в корпусите им, габаритите на устройствата са си направо скромни. В основата на проекта на Mediaworkstations стоят процесорите AMD Ryzen Threadripper, като трите възможности са AMD Ryzen Threadripper 3990X, AMD Ryzen Threadripper 3970X или AMD Ryzen Threadripper 3960X. Която и да изберете, със сигурност ще останете доволни от невероятна бързина.

 

64-ядреният лаптоп позовлява на машината да получи две дискретни видео карти едновременно, като вариантите са много. Сред тях маркираме NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti, която е „върхът на сладоледа“ в потребителския клас, а също така и професионалните NVIDIA Quadro RTX 4000, NVIDIA Quadro RTX 8000 и Tesla V100. По отношение на оперативната RAM памет, максимумът е 256GB. В останалите характеристики маркираме два броя NVMe M.2, включително Intel Optane. Дънната платка на лаптопа е ASRock TRX40 Creator

Питате се, колко пък скъп може да бъде най-мощният лаптоп в света. Базовата му цена е $8 957, но Mediaworkstations дават толкова голям избор от ъпгрейди, че цената на компютъра може да набъбне неколкократко, достигайки $49 000.

 

Още от Digital.bg: Каква е цената на смартфона Samsung Galaxy Note 20 Ultra в България с договор към А1, Виваком и Теленор (Видео)

 

Музика: Bensound.com