Изследователи от Института по нанонаука Кавли към Университета Делфт създадоха най-малкия хард диск в света. Според Slashgear, дискът е с размерите на пощенска марка, но побира толкова много данни, че на практика би могъл да събере всички книги на планетата.

 

Новата технология, разработена от института, позволява съхраняването на 500 терабита в диск с размер от един квадратен инч. Това количество е 500 пъти по-голямо от данните, които побира един стандартен хард диск. Въпросната технология се основава на позициониране на един атом, с помощта на който се създава един бит данни. Атомите са обединени в блокове, всеки от които съдържа 64 бита. Всеки блок има свой маркер, вдъхновен от QR кодовете, с помощта на който може да се определи къде точно се намира блокът.

 

Още от Digital: Хард дисковете с хелий и капацитет от 18TB ще са реалност до 2018г.

 

Това не е първият път, в който учени успяват да поберат огромно количество информация в диск с миниатюрни размери. В този експеримент обаче екипът е успял да създаде една система, в която атомите се намират в много по-стабилна структура. Това дава надежда, че подобни дискове скоро ще излязат от лабораториите и ще станат част от живота.

 

Вижте какво трябва да знаете преди да продадете стария си хард диск