Дроновете за кратко време станаха изключително популярни сред потребителите. В момента на пазара можете да откриете огромно разнообразие от такива модели в различните ценови сегменти. Тези летателни апарати са подходящи не само за забавления, но също за наблюдение и фотография. Екип от изследователи на University of Pennsylvania създадоха уникален дрон, който впечатлява със своите компактни размери. Учените са го кръстили Piccolissimo, информира DigitalTrends. 

 

Въпросната машина е с тегло от едва 2.5 грама и има размери на монета. Предвидена е и малко по-голяма версия на дрона, която може да се управлява дистанционно. Конструкцията на машините се състои от специална рамка, която е създадена с 3D принтер. Компактните дронове са оборудвани още с литиево-полимерна батерия, миниатюрен двигател и механизъм за контрол. Перката, която ги задвижва извършва над 800 оборота в секунда. Целта на учените с този проект да създадат най-простия летателен апарат в света. 

 

В голяма степен можем да кажем, че са постигнали тази цел. Дроновете са пасивно стабилни и не се нуждаят от допълнителни сензори или датчици, за да летят. Другото предимство на тези машини е, че са изключителни евтини за производство. Все още не знаем дали учените възнамеряват да стартират продажбите на Piccolissimo на глобалния пазар или те ще имат единствено експериментален характер. Все пак този проект показва по най-добър начин, че дроновете могат да имат размери на монета и да тежат само няколко грама.

 

Вижте може ли да се хакне дрон