Мобилните устройства съдържат множество хардуерни компоненти, на които дължим разнообразните функции, които ни предлагат. Един от най-важните от тях са акселерометрите, които са неизменен елемент от модерните смартфони. Специалисти на KTH направиха любопитно откритие, докато провеждат тестове в лабораторни условия. Благодарение на тях успяват да използват графен, за да конструират най-малкия акселерометър разработван досега в индустрията.

 

Уникалният сензор може да предизвика истинска революция в навигационните технологии, с които функционират смартфоните и мобилните игри. Новият акселерометър е достатъчно малък, за да бъде използван за мониторинг на системи за сърдечно-съдови заболявания и ултрачувствителни сензори за следене на движение. Компактните размери също така обещават да използваме още по-добри фитнес тракери и преносими джаджи, които са оборудвани с акселерометъра.

 

 

Създателите на иновативния сензор са на мнение, че най-голяма полза ще имат мобилните джаджи, предаде interestingingeneering. Използването на графен означавa, че акселерометъра е достатъчно евтин за масово производство. Този материал е с големина от едва няколко атома и има впечатляващи свойства, които вече предизвикаха редица научни открития. Все пак учените ще се нуждаят от още време преди да успеят да комерсиализират технологията в реални устройства на пазара.

 

Още от Digital: Защо популярността на смарт часовниците и фитнес гривните ще нараства