Съвременните технологии са навсякъде около нас и вече променят възможностите на умните домове, в които живеем. Независимо дали сърфираме от смартфона, гледаме видео на лаптопа или управляваме от разстояние джаджите си постоянно използваме хардуер свързан към интернет. Модерният свят също така предлага по-атрактивни възможности за забавление и визуално изкуство.

Иновативните методи за 3D принтиране например позволяват да създаване внушително разнообразие от обекти с различни форма, големина и структура. Специалисти на Leiden University имат богат опит в създаването на триизмерни модели и сега се похвалила с интересно постижение. Учените генерират в лабораторни условия най-малката скулптура, която изобразява лодка.

Самата фигура е с по-малки размери от човешки косъм, тъй като е едва 30 микрона. Tук е момента да уточним, че микрoна представлява една милионна част от метъра (1/1 000 000). За сравнение червените кръвни клетки в тялото са с големина около 5 микрона. Създаването на най-малката скулптура на лодка е част от по-мащабен проект за 3D принтиране, съобщава NewAtlas.

 

 

Екипът от експерти изследва нови начини, с които да се създават синтетични фигури със сложни структури на микро ниво. В отпечатването на модела на лодка се използва сканиращ електронен микроскоп, тъй като вниманието към отделните детайли е изумително. Малкият обект е по-малък от косъм, но разполага с отворена кабина, комин и дори илюминатори.

Създателите на уникалната мини скулптура твърдят, че е три пъти по-тънка от човешки косъм. За да постигнат тази детайлност се създава нетрадиционен метод на 3D печат, който е известен като "Тwo-Photon Polymerization". Техниката включва лазер, който издълбава съответните форми върху материал, оптимизиран да реагира на светлина.

Учените смятат, че с помощта на химични реакции могат да създадат още по-малки и сложни форми и продължават разработката на технологията.

 

Още от Digital: Най-добрите Android приложения за изкуство