Днес се навършват 308 години от рождението на английския писател, поет, есеист, биограф и лексикограф Самюeл Джонсън. Той. е роден на 18 септември 1709г. в Личфийлд, графство Стафордшир. В продължение на една година учи в Колежа Пемброук в Оксфорд, но напуска поради липса на пари а издръжка. В свободното си време Самюeл работи като учител в Лондон и  пише материали за The Gentleman's Magazine („Списанието за джентълмени“ ). Сред ранните му творби са биографията на Ричард Савидж, поемите „Лондон“ (1738) и „Суетата на човешките желания“ (The Vanity of Human Wishes) и пиесата „Ирена“ (Irene).

 

308 години от рождението на Самюeл Джонсън

Д-р Джонсън, както е наричан, е една от най-влиятелните личности в културата и науката през ХVІІІ век. Неговият речник „A Dictionary of the English Language“ (Речник на английския език) от 1755 г., е определен за „едно от най-големите постижения в науката“ и е най-важният речник на английски език до публикуването на оксфордския 150 години по-късно. Речникът му носи слава и успехи и  се счита за най-качествения английски речник.

 

 

Другата му най-важна творба е „Lives of the Most Eminent English Poets“ (Животът на най-известните английски поети), която представлява биографии на английски поети от ХVІІ и ХVІІІ век. Според някои изследователи Джонсън е страдал от синдрома на Турет. Умира на 13 декември 1784 г. Погребан е в Уестминстърското абатство. След смъртта си Джонсън е признат за един от най-влиятелните, английски литературни критици. Ето най-любопитните факти за Самюел Джонсън.

 

1. Самюeл Джонсън е имал специален режим на хранене

Самюeл Джонсън е вземал много на сериозно храненето и пиенето си, както свидетелства неговият навик за пиене на чай. Според неговия прочут биограф, Джеймс Босуел,  Джонсън е отказвал да слуша всеки на масата за вечеря, докато първо не задоволи апетита си. Джонсън е смятан и зa алкохолик. Бихме могли да определим Джонсън като личност, пристрастена към пиенето, яденето, четенето, но преди всичко отдадена към работата.

 

2. Младият Самюел Джонсън се е страхувал да преподава заради странното изражение на лицето му

Вместо това Джонсън си създава свое училище в родния си град Лихфийлд. За съжаление има само трима ученика. Един от тях е бъдещият актьор Дейвид Гарик (английски драматург и актьор), който веднага последва учителя си в Лондон, за да търси съдбата си. И двамата в крайна сметка се превръщат в престижни личности: Джонсън като писател и Гарик на лондонската сцена.

 

3. Джонсън умишлено изписва грешно името на издателя на поемата "Лондон", за да убеди читателите, че това е пиратско копие.

Малко след пристигането си в столицата Джонсън написва Лондон - поема в чест и признателност на града. Това предвещава пристигането на вълнуващ нов писател на сцената. Любопитен факт е, че той полага специални усилия да създаде впечатлението, че произведението е копирано, за да го направи по-популярно и в голяма степен постига целта си. Мерки, които допринасят за популярността на произведението му, въпреки някои умишлени правописни грешки.

 

4. Самюел Джонсън винаги и неговия речник за ексцентрично изразяване

Eдно от произведенията му, които оставят най-ярка следа е "Dictionary of the English Language" (1755). Въпреки някои от фактологическите грешки, които допуска в "речника" и референциите към хората живеещи в Шотландия в крайна сметка стила му разсмива хората. Неговия начин на изразяване е определен като ексцентричен, но също така забавен и дори информативен. Специфичното чувство за хумор неизменно е отличителна черта в ежедневието и творбите на Самюел Джонсън и силно застъпено в неговия речник.

 

5. Първата среща на Самюел Джонсън с крал Джордж III

През февруари 1767г. Самюел Джонсън има рядката възможност да получи лична аудиенция с крал Джордж III. Самата среща се провежда в личната библиотека на кралицата. Отзивите от срещата са положителни и за двете страни. Все пак трябва да отбележим, че по онова време възможността да се срещнеш лично с краля е било привилигегия, която малцина могат да си позволят. Самюел Джонсън е бил ексцентрик, който благодарение на Google отбелязваме повече от три столетия след неговото рождение.