Мненията на хората по отношение на машинния превод се различават много, но е факт, че потребителите често прибягват до услугите на Google Translate. Този полезен онлайн преводач може да ни спести много главоболия и ровене в речника, но разбира се, не можем винаги да се доверим напълно на резултата.

 

Решихме да ви представим информацията на Mashable, която със сигурност ще ви бъде интересна особено ако често ползвате Google Translate. И така, може да се запознаете с тези 8 интересни факти за Google Translate, които може да сте пропуснали.

 

1. Шефът на Google Translate е германец, неговото име е Франц Oхс. Той е експерт в областта на компютрите и езиците.

 

2. Една от основните цели на Google Translate е да помогне на всички, за които английският не е роден език, тъй като 70% от интернет сайтовете в света са на английски език.

 

3. За преводите, Google използват като източници четири основни неща: Библейските текстове (Библията е преведена на всички езици, познати на човека), текстове от Организацията на обединените нации (ООН), текстове от Европейският съюз (ЕС) и романи.

 

4. Google са наели служители преводачи, които използват при нужда. Компанията не използва своя собствен инструмент за преводи. Франц Oхс също не веднъж е подчертавал, че не използва Google Translate.

 

5. Google Translate помага да се запазят някои застрашени от изчезване езици.

 

6. Много добри преводачи признават, че често използват Google Translate. Предпочитат да се допитат до услугата, вместо да отворят речника.

 

7. Google Translate превежда еквивалента на 1 милиона книги дневно.

 

8. Можем да си осигурим достъп до блокирани сайтове с помощта на Google Translate. За да се използва онлайн преводачът на Google в ролята на прокси, е достатъчно да отидете на сайта translate.google.com и в полето за превод да въведете нужния уеб адрес. Вдясно се изобразява линк, който ще отваря сайта не директно, а чрез google.com.

 

Вижте три любопитни факта за уеб камерите