Google са посветили днешната си драскулка на 156-годишнината от рождението на норвежкия изследовател, хуманист, философ и дипломат Фритьоф Нансен. Още от най-ранна възраст той е завладян от желание за приключения и вълнуващи пътувания. Порив, който след това ще му позволи да достигне непознати висини в гореизброените области.

 

Фритьоф Нансен е роден в Осло през 1861г. и е свикнал да изминава над 80 километра на ден със ски-бягане. Любовта към природата е причината да изучава зоология в Royal Frederick University. Eто и кои са най-интересните факти за норвежкия изследовател: 

 

156 години от рождението на Фритьоф Нансен

 

1. През 1888г. се превръща в първия човек, който оглавява експедиция през снежната вътрешност на Гренландия и това е само едно от многото му приключения. 

 

2. Само няколко години по-късно Фритьоф Нансен се опита да стане първия човек, който стига до Северния полюс. Въпреки неуспеха на мисията той успява да стигне северните географски ширини, които никой не е откривал.

 

3. Започва биоложка практика в Гренландско море на кораба "Викинг", където ловува тюлени. Старта на първата световна война слага временно край на неговите пътешествия и го кара да се отдаде на изследователска работа в своя дом.

 

4. Постепенно фокуса му от природата се измества и Фритьоф Нансен започва да се интересува все повече от международна политика. Усилената му работа води до освобождаването на стотици хиляди военнопленници. 

 

5. Създава т.нар. "Nansen Passport". Документ, позволяващ на бежанците, които нямат гражданство да пътуват и емигрират в други страни. Tази инициатива спасява много българи бежанци от Западна Тракия, които се връщат по домовете си от егейските острови по време на Гръцко-турската война от 1919-1922г.

 

6. Фритьоф Нансен получава Нобелова награда за мир заради борбата му за човешки права и помощта, която оказва на толкова много бежанци. Парите от наградата дарява за построяването на селскостопански станции.

 

7. Признат е за един от най-големите хуманисти на своето време. Дарява средства и пари на нуждаещите си през целия си живот, с което помним Фритьоф Нансен днес.

 

8. Фритьоф Нансен е удостоен е със златен медал на Кралската академия на науките за изследвания по строежа на клетъчния апарат на нервната тъкан и получава докторска степен.

 

9. Улици и булеварди по цял свят, включително и в България са кръстени на Фритьоф Нансен.

 

10. Желанието му да стигне до Северния полюс е посрещната изключително скептично. Въпреки това Фритьоф Нансен дори на преклонна възраст подготвя опит да лети с дирижабъл до тази точка на планетата.

 

11. Нансеновия паспорт е революционен за времето си документ, който помага на хиляди хора в тежки времена. С него всеки бежанец може не само да пътува, но и да се заселва във всяка една страна по цял свят.

 

12. Преди смъртта си независимо от преклонната си възраст Нансен се кани да лети с дирижабъл към Северния полюс.

 

13. Фритьоф Нансен умира на 13 май 1930 г. в градчето Люсакар на 69-годишна възраст.

 

Вижте най-забавните драскулки на Google през годините