Няма как днес да не сте забелязали, необичайното лого на официалната страница на Google. Изображението разкрива гордостта на ирладнците - Скалите на Мохер. Разположени на западния бряг на Ирландия, тези варовикови скали са обявени за защитен природен обект на ЮНЕСКО през 2015 г. Те се издигат на 120 метра над океана, а максималната им височина достига 214м. при кулата О'Брайън.

 

Причината за тази интересна промяна в популярната търсачка е отбелязването на деня на свети Патрик, който се чества не само в родината му, но и в много държави по цял свят.

 

От своя страна той е един от най-красноречивите доказателства за това как днес могат да съществуват спокойно различни религии и етноси, независимо от проблемите пред които те са изправени. Ето и кои са най-интересните факти свързани с личността на свети Патрик:

 

1. Свети Патрик е роден във Великобритания, въпреки всички асоциации, които правите с него и Ирландия, но още на 16-годишна възраст е отвлечен и превърнат в роб в тази страна. Конкретната локация където е държан в плен все още не е известна, но тя е била разположена на западния бряг в Ирландия, но все пак той успява да избяга, а след това казва, че Господ му се е явил и му е казал точно какво трябва да прави.

 

2. Любопитна подробност е, че неговия цвят всъщност е бил светло син, а не зелен, както всички ние днес сме свикнали да очакваме. Тази промяна в представата на потребителите е провокирана от това, че популярността му постепенно го свързва с движението за освобождение на Ирландия от 18-ти век и използваната от него детелина.

 

3. С неговата личност се свързват много интересни легенди, сред които и една, в която той е допринесъл напълно за изчезването на змиите от територията на страната,  а също и донасянето на латинската азбука. От своя страна това е малко странно, тъй като в Ирландия никога не са имали проблем с тези влечуги, но все пак и сега е част от митовете за него.

 

Ден на св. Патрик 2020г.

 

4. През по-голямата част от миналия век Деня на свети Патрик е възприеман като важен религиозен празник, в който на жителите не се предлага никакъв алкохол и съответно пъбовете и другите заведения са затворени в този ден. Все пак тази ситуация се променя, след като той придобива статута на национален празник през 1970г. и днес всички го свързват с пиенето на огромни количества бира.

 

5. Причината той да използва класическите за страната детелини е, че той използва трилистни такива, които представляват метафора към Светата троица, което се случва по времето, когато той се опитва да въведе тази религия в Ирландия.

 

6. Традиционно личността на свети Патрик се отбелязва с грандиозен празник в Дъблин, но той вече се провежда и в другите градове, особено в САЩ, където живеят много негови сънародници. Именно тяхното силно присъствие там е причината този празник да придобие голяма популярност дори и сред представителите на други етноси и култури. 

 

7. Въпреки, че не е официално потвърдено се смята, че свети Патрик намира смъртта си на днешната дата през 461 година, като след това тя е избрана за национален празник на Ирландия. На този ден местните жители не работят и се отдават на залужена почивка, за да отбележат подобаващо личността на вероятно любимия светец в своята история. 

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix