Днес Google отбелязват личността на южноамериканския писател Алън Пейтън с нова драскулка на началната си страница. Освен с литературните си произведения той е известен със създаването на либералната партия в ЮАР и с това, че е яростен противник на системата на апартейд. Роден е през през 1903г. в провинция Натал в семейството на консервативни християни. Методите на дисциплина на родителите му го  да се противопоставя на всяка форма на авторитаризъм и физически наказания.

 

На снимката Алън Пейтън


Алън Пейтън проявява огромен интерес към книгите и завършва физика в Университета в Натал, а след това започва да преподава. През 1935г. изоставя учителската професия, за да стане шеф на поправително заведение за  невръстни младежи, които са извършили престъпления. Този период е свързан с написването на множество статии и научни трудове, но и с провеждането на либерална реформа свързана с отворени общежития, работа извън затвора и посещения на дома.

 

Ето и кои са най-интересните факти за Алън Пейтън:

 

1. Алън Пейтън е много добър атлет.

Спортуването е любимо хоби на южноамериканския писател. В младежките си години често е изминавал 70-80 километра на ден и също така обича да става рано, за да играе тенис. 

 

2. Силно комуникативен и приятелски настроен.

Алън Пейтън е бил доста социален човек и винаги е знаел как да забавлява хората около себе си с интересни истории и факти. Можел е да се похвали, че има доста приятели, с които се е забавлявал без прекъсване в продължение на дни. 

 


115 години от рождението на Алън Пейтън

 

3. Баща му се е държал доста грубо с него. 

Детството на Алън Пейтън е било доста трудно, тъй като ежедневно се е сблъсквал с властната фигура на своя баща. Бъдещият писател често е бил физически нараняван от него и си спомня дни, в които е получавал по едно парче сирене за вечеря. Този фактор силно повлиява на политическите му възгледи.

 

4. Първият му роман се радва на голям интерес.

В началото на 1948г. издава своя първи роман, който се казва "Cry, the Beloved Country". Творбата се радва на голям интерес и няколко пъти е препечатвана, за да отговори на високото търсене. До края на живота на Алън Пейтън са продадени над 15 млн. копия.

 

5. Никога не губи вяра в почтеността. 

Въпреки, че баща му се държи грубо с него Алън Пейтън почита основните християнски ценности. През целия живот неговото поведение е етикет за благоприличие, толерантност и хуманно отношение към другите хора.

 

Вижте най-забавните драскулки на Google през годините