Всички обичаме да се шегуваме, да се посмеем или да разиграем някого. Само един ден в годината обаче, никой няма да ни се обиди и почувства зле от това (стига да не прекалите, разбира се).

 

Този ден е първи април – Международният ден на шегата. През годините, този празник е имал различни проявления, а и във всяка една страна, той се празнува по-различен начин. Навсякъде по света обаче това е времето, в което можем да се разтоварим от насъбралото се напрежение, и да се посмеем до насита.

Какво се случва на 1-ви април?

На този ден милиони хора още от сутринта се надпреварват с приятели, колеги и близки да си погаждат номера с единствената цел да се забавляват и посмеят на воля без никой да се обиди на другия. Бъдете обаче нащрек, защото медиите също обичат да правят шеги и навярно и тази година ще се възползват от възможността.

От къде тръгва надхитряването на 1-ви април?

Не може да се твърди със сигурност. Повечето хора смятат, че този празник произтича от папа Григорий XIII. През 1582 година, когато предложеният от него Григорианския календар заменил стария Юлиански календар. Това означавало новата година да се празнува на 1 януари, вместо в края на март, но бедните и необразовани хора не научили за промяната и продължили да празнуват Новата година на 1 април. Затова те били наречени от хората „априлски глупци“, което поставило началото на традицията да накараш някой да изглежда глуповато.

 

Според други обаче, първо априлската шега произтича от времето, когато хората отбелязвали с празници идването на пролетта. Този сезон се считал за края на зимата, която се свързала с хаос и безпорядък, затова хората си погаждали влудяващи шеги в чест на отминаването на този неприятен период.

 

Според трети реалните корени на деня на шегата водят началото си още от Римската империя, когато имало фестивал, който те провеждал на 25-и март. Той се свързал с празника на Хилария, който бил Денят на Радостта и смеха. Неговата традиция се свързва с Индия и той бил известен с практикуване на особена разпуснатост и обличане в предизвикателни карнавални облекла. Заради особената си саркастичната природа, той бил наричан „празникът на глупците“ през Средновековието, което може би разкрива и  причината за многообразието от начини да се отбележи Денят на шегата днес в различните страни, тъй като шегите варират от безобидни закачки до болезнени присмехи.

Най-забавните шеги за 1-ви април

- През 1957 година BBC излъчват филм за швейцарски фермери, които отглеждат спагети в градините си и са благодарни за високия добив през годината. Резултатът от тази шега бил ‘наводнение‘ от молби на зрители, които искали да получат семена от растението.

 

- През 1965 година в Дания било пуснато съобщение в пресата, че парламентът е приел закон всички кучета в страната да се боядисат в бяло. Имало и обосновка на решението, според която промяната се налагала, за да има по-голяма безопасност на пътя.

 

- През 1975 година  в Австралия излиза съобщение, че страната минава към метрично време, според което една минута ще бъде 100 секунди, един час – 100 минути, а един ден – 20 часа. Стигнало се дотам, че един политик дори приветствал новата система като нещо обещаващо, а клиентите в голям универсален магазин поискали помощ за това как да си сверяват часовниците според новата система.

 

- През 1998 година Burger King обявяват, че пускат сандвич за леваци. В рекламата се казвало, че за да се опита истинския вкус на сандвича той трябвало да се държи задължително с лявата ръка.

 

- През 2008 година BBC излъчват видео разказващо за летящи пингвини. В него се твърдяло, че птиците са летели чак до тропическите гори в Южна Америка, за да избягат от суровото антарктическо време.

 

- През 2011 година Ikea прави на глупци своите фенове. Мебелната компания обявява, че пуска в продажба високи столчета за кучета с дупка на седалката за опашката и подпорки за лапите. Хората повярвали на щурата идея, тъй като рекламата гласяла, че с новото столче кучето ще стане истинска част от семейството.

 

Вижте най-смешните истории от деня на шегата