В миналото, празникът Хелоуин не беше познат в България, но през последните няколко години – очевидно под влиянието на децата от големи англоезични общности в България, този празник известен още като „Нощта на Вси светии“ стана изключително популярен и у нас.

 

Ако вие сте от тези, които все още не се чувстват компетентни по темата може би ще ви бъде интересно да научите тези  любопитни факти от историята на костюмите за Хелоуин, разказани от Вustle.

1. Хората се обличат в страховити костюми за Хелоуин вече 2000 години

Костюмите за Хелоуин идват от келтите. Келтите празнували своята Нова година – Сауин (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. Поради тази си вяра, по време на фестивала келтите носели костюми и маски, за да объркат всички зли духове и им оставяли храни и напитки като изкупителна жертва.

 

2. През 9 век започва тенденцията все повече хора да искат да се дегизират като противоположния пол

През 9-ти век в Уелс било обичайно за момчета и момичета да се обличат като противоположния пол и да ходят от врата до врата и да молят за лакомства. Дори когато по-късно през 11 век, Църквата адаптирала Хелоуин към религиозните празници, тази мода продължила.

 


3. През Викторианската епоха, Хелоуинските костюми стават изключително популярни

През 19-ти и 20-ти век са били направени значителен брой вдъхновяващи открития. Освен това, много повече хора са имали възможността да пътуват и да научават повече за различните култури. Не е изненадващо, че всички тези възможности оказват влияние и върху костюмите за празника. Не малко били тези, които били вдъхновени от страховитите истории за фараоните в древен Египет и предпочитали да се преобличат като мумии или прилепи. Освен това пътувайки до далечни страни, англичаните налагали своята култура сред месните и така Хелоуин станал по-популярен празник от всякога.

 

 

4. В САЩ до 20-те години на миналия век не са се произвеждали костюми за Хелоуин

Вярвате или не, но тази индустрия за няколко милиона долара започва едва преди около 100 години. По онова време трите най-големи компании предлагащи костюми за Хелоуин били Collegeville Flag and Manufacturing Company, H. Halpern Company и Ben Cooper. H. Halpern Company е една от първите компании която започва да лицензира своите измислени герои за Хелоуинските си костюми.

 

 

5. Феноменът "Секси костюми" започна още през  70-те години на миналия век

Интересно е, че на Хелоуин традицията да се обличат секси костюми е започната от гей общностите и от феминистките, които открито искали да покажат своите идеи за живота.

 

 

6. През 2016 година се очаква повече деца да се преобразят на супергерои отколкото на принцеси

За първи път от десет години насам, се очаква повече деца да се преобразят на супергерои, отколкото на принцеси за Хелоуин. Според психолозите, това се дължи на ниското самочувствие сред младите момичета, което се превръща в пандемия през последните години. Обличайки се като супергерои, поне временно ще помогне на тези деца да се почувстват непобедими и велики.

 

 

Вижте 5 приложения за Android, които си заслужава да пробвате на Хелоуин