Въпреки усилията на водещите производители 5G технологията продължава да е достъпна предимно за най-скъпите смартфони на пазара. Анализаторите са убедени, че цената на устройствата ще намалява постепенно, но е необходимо време тази функция да е достъпна за повече хора. През следващите месеци ни очаква премиерата на голям брой бюджетни смартфони, които са оптимизирани за 5G мрежи.

 

1. Qualcomm Snapdragon 480 е най-достъпният 5G процесор за смартфони на компанията

Qualcomm са един от големите производители на хардуер за мобилни устройства, които имат амбициозни планове как да се възползват от популярността на технологията. Компанията вече представи 5-нанометровия Snapdragon 888, който ще намери място в най-добрите смартфони с Аndroid през 2021г. Успоредно с това Qualcomm очакват да имат силно присъствие и сред по-евтините модели, които предлагат 5G свързаност. 

 

 

2. Microsoft разработват нова уеб версия на приложението Outlook за Windows и Mac

Microsoft Outlook e популярно имейл приложение сред бизнес потребителите заради широкия набор от функционалности, които предлага. Интеграцията с другите услуги от Windows екосистемата допълнително превръща Outlook в оптимално решение за ежедневната комуникация. Компанията е стартирала работа над нов проект, който ще модернизира приложението. 

Идеята на Microsoft е да разработят нова уеб версия на Outlook, която да се превърне в универсален клиент за двете водещи десктоп платформи. Според данните новият софтуер ще замести и традиционните Mail & Calendar приложения в Windows 10. На този етап кодовото име на актуализирания Outlook клиент е Monarch, като неговия код е базиран на настоящата уеб версия.

 

3. Поскъпнаха ли смартфоните през 2020г.

През последните години имаше тенденция смартфоните, особено тези от високия клас, да стават все по-скъпи. Започна да се превръща в норма да има модели с цени по над 1000 долара. През 2020г. обаче пандемията донесе доста сериозни промени в пазара и нагласата на потребителите. AndroidAuthority проверява дали това се е отразило и на цените на смартфоните.

 

 

4. Мozilla тестват редизайн на браузъра Firefox

Mozilla e компания, която се старае максимално често да ъпдейтва своя браузър с нови функции и пачове за сигурност. Световната пандемия не се отрази на плановете им като Firefox продължи да бъде актуализиран съобразно първоначалните планове. Новите версии на уеб браузъра обръщат специално внимание на сигурността и възможностите за персонализация. 

Този фокус ще е част от стратегията на Mozilla и през новата година, като вече са започнали тестове с нов редизайн на Mozilla Firefox, съобщава TechRadar. Кодовото име на проекта е Proton, като плановете предвиждат още до края на лятото да можем сами да изпробваме подобренията. Засега разполагаме с малко детайли за промените, които ще видим в актуализираната версия. 

 

5. Sony спират производството на някои модели на PlayStation 4

Дългоочакваната конзола на Sony продължава да е един от най-търсените технологични продукти през последните седмици. Много потребители все още не могат да се сдобият със Sony PlayStation 5 заради ограниченият капацитет в търговските вериги. Началото на новата година ще допринесе за стабилизиране на ситуацията, като Sony обещават повече наличности на PS5 в началото на 2021г

Японският производител продължава да работи активно, за да възстанови нормалната верига на доставки. Скоро бе постигнатно стратегическо споразумение с AMD, които ще започнат да произвеждат с 40-50% повече процесори за Sony PlayStation 5. Това ще ускори навлизането на повече версии на конзолата на пазара и респективно ще стимулира продажбите в глобален мащаб.