Класическият аудио жак е неизменна част от мобилните устройства още преди премиерата на първия модерен смартфон. Вероятно ви е направило впечатление, че все по-малко нови модели продължават да предлагат тази функционалност. Причината за изчезването на 3.5мм. жак е навлизането на по-добри технологии, включително и за безжично свързване.

 

1. Защо идва края на бюджетните смартфони с 3.5-мм. жакове

От една страна много от новите аудио аксесоари са оптимизирани за USB Type-C конектора, който се утвърждава като стандарт за индустрията. В същото време все повече производители разчитат на Bluetooth, за да ни позволят да слушаме музика и да провеждаме разговори от смартфоните. Целият този процес започна с iPhone 7 (2016), като Samsung също възприеха тази стратегия с Galaxy Note 10, който бе представен през 2019г.

Разработката на собствена серия безжични слушалки от Samsung и Apple допълнително ускори навлизането на нови технологии в индустрията. В различна степен и другите производители на смартфони започнаха да изоставят 3.5мм. аудио жакове.

 

 

2. Microsoft Defender е един от най-добрите антивирусни софтуери за Windows

Собствениците на устройства с Windows вероятно са добре запознати с начина, по който работи Microsoft Defender. Това е антивирусната програма, която е предварително инсталирана на компютрите с последните версии на операционната система. Потребителите могат да инсталират алтернативни решения или да разчитат на Microsoft Defender, за да се предпазят от вируси и хакери.

Експертно проучване на независимата организация AV-TEST показва, че антивируса на компанията е едно от най-добрите решения в индустрията. Любопитното изследване обхваща октомври и анализира представянето на 21 различни програми. Сред тях са предпочитани имена като McAfee, Avira, Avast, AVG и др.

 

3. Кои са най-добрите браузъри за Android смартфони

Интернет браузърът е едно от най-използваните мобилни приложения. Всеки смартфон идва с такова приложение по подразбиране, но може да си инсталирате друго. MakeUseOf ни показва седемте най-добри браузъра за Android смартфон.

 

 

4. Huawei разработват конкурент на Samsung Galaxy Z Flip

Китайският производител е силно засегнат от търсговските санкции на американското правителство. Въпреки множеството ограничения, обаче Huawei не са се отказали да създават впечатляващи устройства. От компанията проявяват сериозен интерес към гъвкавите смартфони и подготвят нов модел, който ще използва класическия Clamshell дизайн.

По този начин Huawei ще опитат да се конкурират по-успешно със Samsung и популярните представители на Galaxy Z Flip серията. Няколко изображения разкриват и какво да очакваме от първото устройство на Huawei, което има подобна визия. Дизайнерите на Huawei са се погрижили да създадaт изцяло нов механизъм на сгъване, който допринася и за елегантната визия.

 

5. Кой е Лотфи Заде

Tехнологичният гигант обнови логото на своята страница, за да почете подобаващо Лотфи Заде. Той е компютърен учен с азербайджански корени, които работи и живее през голяма част от живота си в САЩ. Най-известната му разработка е т.нар. "Fuzzy Logic" теория, която е формулирана като алтернатива на традиционната "Yes-Nо" логика в опит да обясни как хората виждат заобикалящият ги свят.

Идеята за концепцията се ражда, докато Лотфи Заде търси начини да програмира компютърен софтуер да разпознава ръкописен текст. Днешното лого, което виждаме в Google е посветено на 57-годишнината от създаването на "Fussy Logic". Неговата теория е възприета положително от академичните среди, както и от технологичната индустрия.