Мобилните приложения гарантират продължително забавление от смартфоните. Винаги когато пътуваме можем да играем, гледаме видео или сърфираме в интернет. Колкото по-активни сме пред екраните на любимите ни джаджи, толкова по-бързо можем да изчерпаме капацитета на батерията. Ако посещавате чужди страни това може да се отрази на консумацията на мобилен интернет.

 

1. Кои приложения изразходват най-бързо батерията на смартфоните

Представители на облачната услуга pCloud проведоха любопитно проучване, с което искат да разберат кои заглавия в смартфоните изтощават най-бързо батерията. Резултатите донякъде ще ви изненадат, но също така включват някои от най-популярните приложения за водещите платформи за смартфони. Така например Fitbit оглавява списъка с най-неподходящия софтуер за дълго време с едно зареждане и изразходване на системни ресурси.

 

 

2. USB Type-C ще поддържа 240W зареждане

USB Type-C е актуалната версия на универсалния стандарт за свързване, който се използва масово от все по-голям устройства в различни пазарни сектори. Организацията USB-IF натоварена с разработката подготвя актуализация на спецификациите с интересно подобрение. В момента ограничението за захранване на устройства, чрез USB Type-C порт е 100W.

Следващият ъпдейт ще увеличи тази стойност до 240W, благодарение на опция с името Extended Power Range (EPR). Подобренията в стандарта ще го направят още по-подходящ избор за производителите на геймърски лаптопи, 4K монитори, принтери и друга периферия към USB Type-C връзката. Кабелите необходими да достигнат оптимална мощност ще трябва да отговорят на допълнителни изисквания.

 

3. Как да проверим кой търси информация за нас в Интернет

Интернет е огромен източник на информация за всичко. Включително и за практически всеки човек. Особено като се има предвид и колко много информация се събира за всеки потребител от множеството дигитални услуги, социални мрежи и сайтове. Има ли начин да знаем кой търси информация за нас в интернет, кога и как? 

В интернет има сайтове, които твърдят, че знаят кой точно търси данни за даден човек. Това обаче не е точно така. Те по-скоро използват наличните за човека данни, за да прогнозират кой би ги търсил. Също така няма как да се види кой е използвал Google с конкретни ключови думи, за да намери даден човек. Facebook също не дава такава информация. Въпреки това има начини как да придобиете поне някаква представа.

 

 

4. Цената на RAM пaметта ще се увеличи с 10-20% до края на 2021г.

Високото търсене към персоналните компютри и покупката на хардуер вече предизвика недостиг на компоненти в световен мащаб. Водещите компании изпитват все по-големи трудности в набавянето на досттъчно части за бъдещите си устройства. Ситуацията е доста неприятна и обхваща HDD / SSD дисковете. За съжаление все още не се забелязват признаци на стабилизиране.

Експерти на Digitimes дори твърдят, че през следващото тримесечие ситуацията ще се задълбочи. Ако данните им намерат реално проявление това означава, че DRAM паметта ще поскъпне с двуцифрени стойности в периода между юни и септември, информира TechRadar. Прогнозите са конкретното увеличение да варира между 10 и 20%.

 

5. Бъг в Android може да изложи на риск над 100 млн. потребители на смартфони

Мобилните устройства са изложени на много рискове, които могат да компрометират личната информация. Хакерите опитват всевъзможни трикове, с които да ни подмамят да отворим зловредни линкове или да инсталираме вирус. Смартфоните с Android също са обект на подобни кампании заради огромния брой устройства с операционната система.

Google полагат много усилия и блокират над 99% от зловредния софтуер в онлайн магазина за приложения. Дори и това няма да гарантира, че сме напълно предпазени от различните заплахи. Последният доклад на експерти от CheckPoint потвърждава отново, че трябва да бъдем много внимателни, докато използваме устройствата с Android.