NASA Perseverance e най-скъпата машина изпращана от космическата агенция извън пределите на планетата. Учените са оборудвали сондата с впечатляващ набор от сложни инструменти и апарати, с които да изучават Марс. Със сигурност най-голям интерес сред широката общественост предизвиква Ingenuity - миниатюрен хеликоптер скрит във вътрешността на NASA Perseverance.

 

1. NASA вече може да създава кислород от въглеродния диоксид на Марс

Летателният апарат достигна успешно до Марс и също така бе транспортират до предварително избрания район от NASA. Вече ви съобщихме за първия полет на хеликоптера на Марс, като в следващите дни историческите тестове ще продължат. Космическата агенция е подготвила още една впечатляваща изненада по отношение на оборудването, което предлага Perseverance.

 

 

2. Най-полезните програми за откриване на хардуерни проблеми

Хардуерните проблеми са сред най-неприятните за потребителите, защото задължително са свързани с разход на парични средства и ремонт на компютърното устройство в специализиран сервиз. Разбира се можете да разчитате на нужната помощ от приятели или съседи, в случай, че ви ‘гръмне’ хард дискът например, но чест се налага да търсим професионална помощ.

 

3. Как да активираме новата функция за следене на цени в Google Chrome

Google вече представиха стабилна версия на браузъра Chrome 90, която въвежда HTTPS по подразбиране за уеб сайтовете. Поддръжката за AV1 ще позволи видео разговори с добро качество дори при 30kbps, както и опцията за добавяте потребители към маркиран текст. Google Chrome 90 включва и функция, която позволява да следим цените на артикули в множество страници, за да изберем най-добрата оферта.

Компанията се опитва максимално да улесни процеса и да стимулира потребителите да извършват повече покупки, когато са в движение от смартфоните. Мобилната версия на Google Chrome не предлага подобен инструмент и хората, които активно пазаруват онлайн ще оценят интеграцията. Актуализацията вече е налична за ограничен брой потребители.

 

 

4. Две опасни приложения за iPhone, които е добре да деинсталирате веднага

Главният изпълнителен директор на Apple смята, че интернет може да бъде и доста опасно място. Тим Кук визира различните заплахи за сигурността, пред които сме изправени всеки ден. В свое изявление той сподели, че седмично се получават над 100 хил. регистрации на нови приложения в App Store. Oколо 40% от тях се отказват, тъй като не отговарят на правилата на Apple.

Шефът на компанията твърди, че в повечето случаи мобилните приложения не функционират по начина, който създателите им са описали. Аpple твърдят, че App Store е най-сигурният онлайн магазин и това се дължи на огромните усилия, които влагат специалистите на Apple. Въпреки това е възможно зловредно приложение да премине през системите безопасност и да изложи на риск потребителите.

 

5.  Защо смарт часовници не могат да заменят класическите модели

През последните няколко години умните часовници се опитват да навлязат на пазара като алтернатива на различни устройства. Те искат да са едновременно фитнес гривна, компактен смартфон и заместител на класическия ръчен часовник. Това обаче не се случва, отбелязва TechRadar и обяснява защо.

Умните часовници действително се развиват доста добре. Постепенно те получават все повече функции и възможности, но надали някога ще бъдат възприети като истинска алтернатива на класическия ръчен часовник. На пръв поглед това е странно, особено като се има предвид, че тези устройства имат само една функция – да показват часа.