Собствениците на смартфони с Android са изправени пред поредната заплаха, която излага на риск сигурността на личните данни. Експерти на Zimperium предупредиха за наличието на вирус с името FlyTrap, който е инфектирал над 10 хил. устройства в 144 държави. Специалистите по киберсигурност предупреждават, че зловредния софтуер се разпространява с интензивни темпове.

 

1. Как да се предпазим от вируса FlyTrap за Android

Големият ръск за собствениците на смартфоните е, че FlyTrap може да си осигури достъп до локация, IP и имейл адреси, Facebook логин, бисквитки в браузъра и др. Специално внимание е обърнато на профилите в социалната мрежа, тъй като вируса може разпространява директни съобщения до хората в списъка с контакти,

Ако в текста се съдържат линкове към зловредни сайтове това може да инфектира устройствата им, помагайки на FlyTrap да нанесе още повече щети. Създателите на вируса са от Виетнам и го разпространяват както в Google Play, така и във външни магазини за приложения.

 

 

2. Adobe купуват Frame.io за $1.2 млрд.

Adobe потвърдиха официално, че ще придобият Frame.io - създателите на софтуерни решения за видео редакция и съвместна работа. Финансовите параметри на сделката ще достигнат до $1.275 млрд. Купуването на платформата за видео преглед и онлайн сътрудничество ще позволи на Adobe да имат още по-сериозно влияние в този сектор.

От началото на пандемията досега приложенията за съвместна работа и обработка на видео се радват на голяма популярност. Adobe се очаква да финансират сделката с кешово плащане и да предоставят още по-гъвкав набора от софтуерни решения на своите клиенти с купуването на Frame.io.

Компанията е основана през 2014г. oт собственика на малък бизнес в сферата на постпродукцията, Емери Уелс и любителя на технологиите Джон Травър. Иновативният стартъп е ситуиран в Ню Йорк и е създаден да реши много от предизвикатлествата, с които се сблъксват режисьорите на видео продукции в своето ежедневие.

 

3. Какви приложения премахва всеки месец Google от Play Store и защо

Филтрите на Google са способни автоматично да премахнат над 99% от заплахите за устройствата с Android. Въпреки това е възможно Google да пропуснат някое заглавие. Експертите по киберсигурност често предупреждават технологичният гигант за различни заплахи, които допълнително се изваждат от онлайн магазина за мобилни приложения.

Общите им усилия гарантират, че собствениците на Android смартфони са напълно защитени от актуалните трендове сред киберпрестъпниците. Последният доклад показва, че Google са изтеглили над 110 хил. приложения от Google Play през първите две тримесечия на годината.

По този начин отбелязваме първият сериозен спад в броя на заглавията, които са премахнати от 2018г. Kонкретните данни разкриват, че над 58 хил. заглавия са премахнати от Google Play през януари-април. През второто тримесечие тяхната цифра достига до 65 хил.

 

 

4. Илон Мъск представи хуманоидния робот Tesla Bot

Илон Мъск e собственик на няколко иновативни компании, с които иска да промени изцяло ежедневието ни. Най-добрият пример е Tesla, които вече превърнаха концепцията за електромобилите в реалност. SpaceX е впечатляващ стартъп, който иска да революционизира космическото пътуване.

Neuralink също е собственост на Илон Мъск и има амбициозната цел да премахне границата между компютрите и хората. Шефът на гореизброените компании сега официално представи най-новия си проект, който също заслужава сериозно внимание.

Това е Tesla Bot - хуманоиден робот от ново поколение, който използва изкуствения интелект от режима за автономно управление на Tesla. Компанията обещава скоро да представи и работеща версия в реален размер. Височината на Tesla Bot надхвърля 150 сантиметра, като теглото ще е от порядъка на 55 килограма.

 

5. Как да настроим Chat Bubbles нотификациите в Android смартфон

Нотификациите на началния екран са подходящ начин да следим винаги какво се случва в любимите приложения. Собствениците на смартфони с Android също така могат да се възползват и о т.нар. "Chat Bubbles". Tези уведомления се показват на дисплея под формата на интерактивни балончета с кръгла форма.

Големината им позволява да не се разсейвате, но също така лесно да изпратите бързо съoбщение. Едно движение е необходимо, за да премахнете дадена нотификация от екрана, ако не искате да я виждате. Ако не сте виждали "Chat Bubbles" на вашето устройство причината е, че трябва сами да ги активирате на смартфоните.

Най-важното изискване е да сте актуализирали към Android 11. След това ще откриете функцията в менюто с настройки.