Samsung представи официално своята линия QLED 8K телевизори от ново поколение, които предлагат поглед в бъдещето на дисплей технологиите. Те осигуряват комбинация от последните иновации и характеристики, които превръщат зрителното изживяване в изключително и завладяващо домашно забавление.

 

Серията QLED 8K телевизори за 2020 година предлага невиждано досега потребителско изживяване и възможности за интегриране в „умния дом“. Тя съчетава силата на подобрените AI технологии, за да подобри аудиовизуалните и „умните“ функционалности. В допълнение, линията предоставя набор от „умни“ функции, базирани на Tizen, които правят използването на гласови команди от потребителите и достъпа до нови инструменти като Tap View, Digital Butler и Samsung Health по-лесни от всякога.

 

Материализирането на това разнообразие от иновации е новият флагман QLED 8K модел Q950TS – първият телевизор, който включва съраунд саунд аудио система, реалистична 8K разделителна способност и уникален ултра-тънък форм-фактор.

 

Дизайн

Q950 практически елиминира рамката около екрана, като съотношението между екрана и предния панел на телевизора е почти 99% - най-високото предлагано на пазара. Когато гледаме от разстояние 3-4 метра, благодарение на изключителния Infinity Screen рамката сякаш изчезва. Резултатът е още по-впечатляващо изживяване, при което границите между телевизора и околния свят не съществуват. Освен това Q950 е тънък само 15 мм по протежение на целия дисплей. В комбинация с изцяло плосък черен панел, Q950 може да се монтира плътно до стената или да придобие удивителен силует, ако се монтира на поставка.

 

 

Качеството на картината

Линията QLED 8K телевизори за 2020 въплъщава стремежа на Samsung да има водеща роля в областта на имплементиране, усвояване и възпроизвеждане на 8K резолюцията. Всеки модел от серията ще отговаря на изискванията на сертифицирани тестови спецификации на „8К Асоциацията“ (8K Association’s Certified Test Specifications), както и на 8K Ultra HD Display дефиницията на CTA.

 

В същото време QLED 8K гамата е сред първите на пазара, която поддържа възпроизвеждането на оригинално 8K съдържание. През 2020 г. потребителите ще имат възможност да се насладят и да пускат видео с AV1 кодек, заснето в 8K, на своите QLED 8K телевизори. Тази функция ще бъде вградена във всички телевизори Samsung, част от 8K линията за 2020. Samsung работи съвместно с партньори като YouTube, за да създаде възможности за излъчване на оригинално 8K съдържание.

 

В допълнение към изграждането на 8К-екосистема в индустрията, QLED 8K гамата позволява на потребителите да се насладят на предимствата на 8K резолюцията, дори когато гледат съдържание с по-ниска разделителна способност. Благодарение на мощната полупроводникова технология на Samsung, интегрираният в Q950 процесор от ново поколение Quantum Processor 8K използва оптимизирани AI възможности за подобряване на картината, които, на базата на машинно самообучение, анализират и идентифицират характеристиките на отделните пиксели. Впоследствие те възстановяват различни елементи на изображението, за да създадат кристално чиста картина, независимо от източника на съдържанието.

 

 

Q950 използва силата на AI с цел да подсигури, че нищо да не отвлича вниманието на потребителите от съдържанието. Докато традиционните телевизионни сензори могат само да адаптират яркостта на екрана спрямо светлината в помещението, функцията Adaptive Picture разпределя светлината в рамките на конкретната сцена, така че телевизорът да осигури ясна картина в осветени помещения при оптимален контраст.

 

Друг често срещан проблем от гледна точка на потребителите е скоростта на интернет-връзката. AI ScaleNet осигурява гладко излъчване, като оптимизира наличния капацитет на мрежата. Съдържанието се компресира така, както е подадено от източника на съдържание. При достигане до телевизора то бива възстановено, намалявайки на половина скоростта на интернет-връзката, необходима за възпроизвеждането на съдържанието. Samsung Electronics продължава да работи с Amazon в тази посока, трансформирайки характеристиките на AI ScaleNet от стандартна разделителна способност в 4K за услугата Prime Video.

 

Звук

Тъй като качеството на звука е еднакво важно с това на видеото, моделът Q950 доставя потапящо стрийминг изживяване, обогатено с една от най-добрите ТВ аудио системи на пазара. Телевизорът притежава високоговорители, разположени от всяка страна на дисплея, както и субуфери от задната страна на устройството. Когато Q950 се комбинира с технологията Object Tracking Sound+, при която софтуер с AI проследява и синхронизира движението на картината с това на звука, моделът предоставя чист и ясен 5.1-каналов съраунд звук.

 

 

Samsung Q950 може да променя силата на звука на диалога при появата на познати шумове като тези от блендер или прахосмукачка. Active Voice Amplifier (AVA) помага на 40% от потребителите в САЩ, за които страничният шум се оказва разсейващ. AVA разпознава тези шумове и спрямо тях автоматично подобрява чистотата на гласа.

 

Q950 разполага с уникалната функционалност да използва своите вградени високоговорители като допълнителен аудио канал, ако се свърже с саундбари от Q серията за 2020 като Q800, отличен с „Най-доброто от иновациите“ от CTA в рамките на CES 2020. Q-Symphony съчетава звука от двете устройства, за да създаде динамична и многоизмерна звукова среда.

 

<iframe width="560" height="315" class="is-lazy" data-src="https://www.youtube.com/embed/RUQ-lqIE37o" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

 

Неподправено зрителското изживяване

Днешните потребители имат нарастващ достъп до стрийминг съдържание, което разглеждат повече от всякога. Ето защо линията QLED 8K телевизори за 2020 предлага уникални функции, които помагат на потребителя да се наслаждава по-пълноценно на съдържанието, което го вълнува, и да взаимодейства с различните си устройства.

 

През 2020 г. AI асистентът на Samsung, Bixby, става все по-умен. Сега потребителите могат да използват своите телевизори, за да променят атмосферата в стаята. Това може да се случи, като инструктират Bixby да създаде по-спокойна обстановка. След командата, телевизорът може да възпроизведе успокояващ фон на екрана. Освен това, Samsung предлага разнообразни опции за асистенти, като интегрира Amazon Alexa И Google Assistant в линията си 2020 QLED 8K. По този начин потребителите достъпват по-лесно съдържанието, което предпочитат и разполагат с увеличени възможности за контрол над своите „умни“ домове чрез телевизора.

 

 

Моделът Q950 предлага нов подобрен Universal Guide, който разчита на алгоритми с AI, за да анализира съдържанието, гледано от зрителя, както и предпочитаните от него услуги и телевизионни канали. Използвайки тази информация, Universal Guide отправя персонализирани предложения към потребителя спрямо неговите навици и предпочитания.

 

Тенденции

Линията 2020 QLED 8K отразява променящия се начин, по който потребителите използват екраните днес чрез иновативни характеристики, адаптирани към модерния стил на живот.

 

Все повече потребители се изправят пред предизвикателството да използват мобилните си устройства, докато едновременно следят друго съдържание на своите телевизори. Опцията Multi-View обаче прави това напълно възможно, като проектира екрана от мобилното устройство паралелно със съдържанието от телевизора на отделен прозорец на телевизионния екран. С 14 различни варианта за изглед, потребителите могат да персонализират своето визуално изживяване, избирайки различни опции като side-by-side или picture-in-picture позициониране на картината.

 

 

За да създаде по-улеснено изживяване за потребителя, Q950 предлага новаторски решения за адаптирано от мобилното устройство съдържание към телевизора и контрол върху останалите домашни устройства. Tap View дава възможността на зрителя да възпроизвежда съдържание от екрана на своя смартфон върху телевизора с докосване на двете устройства. В допълнение, с Digital Butler, опция, която използва инфрачервена технология, за да идентифицира и контролира устройства в дома без функцията IoT, потребителите могат да контролират още повече устройства едновременно.

 

Още от Digital: Samsung разработват по-добра технология за производство на QLED телевизори