Apple обяви новата iOS 15 и както може да се очаква, платформата изобилства с нови функции и промени.  Това е един от по-големите ъдпейти на iOS, като се очаква да пристигне за притежателите на iPhone 6s и по-нов през септември. А NextPIT ни показва най-интересните неща, които можем да очакваме в операционната система.

 

FaceTime

Популярната услуга за видеочат има много новости, Една от тях е пространствен звук, който създава по-реалистично преживяване по време на разговора. Също така има подобрена изолация на околния шум и акцентиране върху гласа на говорещия чрез използване на наличните микрофони на iPhone. Функцията може да се активира по желание от потребителя по време на разговора.

FaceTime ще предлага и подобрено изобразяване на няколко участника във видеоконферентен разговор, опция за замъгляване на фона, портретен режим и др. Функцията Links също си проправя път до FaceTime, която улеснява споделянето на линка към разговора с други участници, включително възможност за Android Потребители да участват в разговорите. Share Play пък ще позволява споделяне на мултимедия и на екрана по време на разговор.

 

 

Messages

Чат приложението на Apple получава функцията Shared with me. Тя организира всички линкове, които другите потребители са споделяли с вас на едно място. Така е много по-лесно да се намери нужното съдържание. Същото важи и за снимки и новини, дори песни.

 

 

Нотификации

Тази функционалност на iOS също е преработена. Системата ще използва изкуствен интелект, за да опознава предпочитанията и навиците на потребителя. Например кои приложения използва най-много. Това ще ѝ позволи да приоритизира нотификациите според важността им за всеки конкретен потребител. Най-важните ще се появяват отгоре, с нов дизайн. Останалите ще са обобщени в допълнителен списък, наречен Notification Summary.

Потребителят ще има възможност да избира и различни категории с готови настройки. Те ще се съобразяват с различни ситуации, като работа, шофиране и др. и съответно ще показват или не нотификациите. Цялата обработка на информацията ще се извършва изцяло в рамките на телефона, без да се споделя по интернет.

 

 

Live Text

Това е своеобразно копие на Google Lens. Чрез Live Text iPhone може да използва своята камера, за да разпознава текст в снимки, знаци, да показва повече информация за обекти, сгради, животни и др. Spotlight Search е допълнителна функция за детайлно търсене.

 

 

Photos

Една нова функция в галерията е използването на Apple Music песни в автоматизираните клипове Memories. Системата ще разпознава контекста на снимките и ще предлага подходящ саундтрак.

 

Wallet

Apple иска потребителите да не използват традиционен портфейл и ключове. Тези функции се дигитализират в Apple Wallet. Тя поддържа UWB технология, чрез която може да се използва безконтактен ключ за съвместими автомобили, брави на врати и др. Подобрена е и защитата на всичко това. А това е важно, защото Wallet ще поддържа и функция за създаване на дигитално копие на личната картна на потребителя. Това ще е криптирано и защитено с достъп, който се контролира от потребителя. Според компанията това ще улесни регистрацията за вътрешни полети в рамките на САЩ.

 

 

Apple Maps

Картите също получават малко новости. Най-вече обновен дизайн на интерфейса и представяне на повече детайли за инфраструктурата в 3D режим. Ще се дава и актуална информация за трафика пречупена от гледната точка на шофьор или на пешеходец, според нуждите на потребителя в даден момент.