Xiaomi официално представи първия си сгъваем смартфон Mi MIX FOLD, по време на продуктовата си мега премиера за пролетта на 2021 година, на която бяха обявени Mi 11 Pro и Mi 11 Ultra. Оборудвано с голям 8.01” WQHD + гъвкав вътрешен дисплей и 6.52” външен дисплей, това иновативно устройство притежава най-големия сгъваем дисплей на смартфон до момента.

Устройството може да се похвали с още иновации, като дебютния за Xiaomi Surge C1 Image Signal процесор, оптимизиран за професионална фотография. Това е първият смартфон снабден и с Liquid Lens структура на обектива.

Mi MIX FOLD предлага първокласно изживяване с четворни високоговорители, батерия с капацитет от 5020 mAh и поддръжка на 67W турбо зареждане. Това е още един важен етап за Xiaomi, въвеждащ редица технологични пробиви с фокус върху потребителските нужди.

 

 

Най-големият на пазара: 8.01” сгъваем дисплей на смартфон

Mi MIX FOLD е първият сгъваем смартфон на Xiaomi с U-образен дизайн, който значително подобрява теглото и надеждността. Теглото е намалено с до 27% в сравнение с други сгъваеми устройства. Смартфонът е подложен на над 200 000 сгъвания при тестване на надеждността и до 1 милион сгъвания при тестване на надеждността му при екстремни условия.

Снабден с гъвкав 8.01 ”WQHD + OLED дисплей, Mi MIX Fold предлага ултраголямо съотношение 4:3, което го прави не само най-големият сгъваем смартфон дисплей на пазара в момента, но и го поставя над някои таблети по размер. Предлагайки едновременно уникалния чар на сгъваем смартфон и дисплей с размер на таблет, Mi MIX FOLD предоставя ненадминато изживяване както за работа, така и за игра.

 

 

Mi MIX Fold наследява изключителното качество на дисплея от флагманите на Xiaomi, като започва с отлично цветово представяне. Дисплеят с 1 милиард цветове е внимателно настроен от алгоритъма за калибриране на цветовете на Xiaomi, което му позволява да постигне впечатляваща точност на JNCD≈0,29 и ΔE≈0,35. С 900 нита пикова яркост и 600 нита обща яркост, дисплеят осигурява приятно гледане в различните режими, докато съотношението на контраста на цветовете 4 300 000: 1, Dolby Vision®, поддръжката на HDR10 + и цветовата гама DCI-P3 създават изключително динамични и реалистични изображения в ярки цветове.

В допълнение към вътрешния дисплей, Mi MIX FOLD разполага с 6,52” външен AMOLED дисплей, който също е най-големият на пазара на смартфони до момента. С честота на опресняване от 90Hz, честотата на дискретизация при докосване от 180 Hz и HD+ резолюция, този дисплей предлага бързо и плавно потребителско изживяване с много висока степен на острота и детайл. Дисплеят достига съотношение 27:9 и може да се похвали с максимална точност на цветовете JNCD≈0,55 и ΔE≈0,52. За финал, с върхова яркост от 900 нита, обща яркост от 700 нита и поддръжка на HDR10 +, дисплеят предлага отлични ъгли на видимост, дълбочина и цветен контраст.

 

 

Задвижвани от AI алгоритъмa на Xiaomi, външните и вътрешните дисплеи на Mi MIX FOLD генерират изображения и видеоклипове в супер разделителна способност, като дори могат да удвоят резолюцията на изображенията от 720p до 1440p. За видео, AI алгоритъмът утроява разделителната способност, като подобрява качеството от 480p до 1440p.

 

Първият в света смартфон с четворни високоговорители, SOUND BY Harman Kardon

След като получи широко признание за стерео високоговорителите на предишните устройства, Xiaomi допълнително надгради аудио системата при Mi MIX FOLD, като създаде първия смартфон с четворни високоговорители. Симетрично разположените двойни 1216 високоговорители са позиционирани от двете страни на екрана и могат да се похвалят с голяма амплитуда от 0,65мм и звукова кухина, еквивалентна на 1,34 кубика. Качествата на високоговорителя са допълнени с 15V усилвател за фоново озвучаване, който прави звука с до 40% по-силен спрямо този на Mi 10 Pro. Mi MIX FOLD наследява серията Mi 11, която се отличава с професионалната настройка на звука SOUND BY Harman Kardon.

Mi MIX FOLD е първият в индустрията смартфон, който използва истински панорамен звук. Чрез разработения от Xiaomi алгоритъм за четворния високоговорител, устройството може да възпроизведе 3D пространствено аудио поле за допълнително звуково измерение, което заедно с основополагащите високоговорители създава истинско 3D пространствено аудио преживяване.

 

 

Най-мощната сгъваема система за висока продуктивност и потапящо преживяване
Благодарение на Dolby Vision и 3D панорамната звукова система с четири високоговорителя, Mi MIX FOLD е абсолютният звяр за визуализиране на съдържание, който предлага завладяващо изживяване при гледане, изпълнено с живи цветове, пълноценно качество на звука и огромна повърхност на дисплея. Устройството също така поддържа използването на няколко прозореца, което ви позволява да гледате едновременно до четири видеоклипа в различни прозорци на дисплея.

 

Mi MIX FOLD предлага и напълно ненадминато игрово преживяване на мобилно устройство. С размер от 8.01", устройството има повече вертикално пространство, което предоставя много по-широко зрително поле от традиционните смартфони. Колкото по-голям е екранът, толкова по-лесна е и работата! Супер големият дисплей на Mi MIX FOLD е най-добрият ускорител на производителността за заети хора в движение, който поддържа и широк спектър от изключително практични работни инструменти като разделен екран, „drag and drop“ на няколко екрана, паралелни прозорци, десктоп режим, асистент за срещи, задвижван от изкуствен интелект и още безброй практични функции.

 

 

Световен дебют на камера с Liquid Lens обективи и Surge C1 image sensing процесор на Xiaomi

Mi MIX FOLD дебютира с процесора Surge C1 - професионален чип, разработен от Xiaomi за обработка на изображения. Продуктът е резултат от две години разработка и 140 милиона китайски юана (RMB) инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Този чип осигурява изключително висока производителност, като същевременно заема малко пространство и не натоварва процесора. Това му позволява да обслужва подобрен 3A алгоритъм и възможности за фокусиране при слаба светлина за по-точен автоматичен фокус, автоматична експозиция и автоматичен баланс на бялото, като значително подобрява качеството на изображението.

Mi MIX FOLD е и първият в света смартфон, който използва Liquid Lens технология на камерата и поставя началото на ерата на бионичната фотография. Обективът с Liquid Lens структура използва принципа на биониката на човешкото око, образувайки лещовидна структура с прозрачна течност, обвита във филм – нещо напълно различно от традиционните оптични лещи. Радиусът на кривината на сферичната повърхност може да бъде точно променен благодарение на високо прецизен мотор, базиран на саморазработената технология на Xiaomi, която позволява 3-кратно оптично увеличение, до 30 пъти телефото зуум и минимално разстояние на фокусиране от 3 см.

 

 

Така на практика един обектив покрива функциите на два. Можете да заснемате микро-детайли отблизо и да се наслаждавате на великолепни реки и планини от разстояние. Liquid Lens обективът предлага и висока пропускливост на светлината, ултраниска дисперсия и отлична устойчивост при екстремни условия. Той може да поддържа течната си форма в среда от ниска до висока температура в диапазон от -40 ° C до +60 ° C, осигурявайки стабилна, дълготрайна и висококачествена оптика.

В допълнение, Mi MIX FOLD е оборудван със 108MP/7P основна камера за снимки с висока разделителна способност и 13MP ултраширокоъгълна камера с впечатляващо зрително поле от 123°, която поддържа и интелигентно превключване при снимане на сгради и пейзажи. В същото време AI корекцията на ултраширокоъгълните изкривяванията ефективно подобрява не само изкривяването на ръба на картината, но и изкривяванията на лицата при заснемане на ултраширокоъгълни група от снимки.

 

 

5020mAh – най-голямата батерия в смартфон със сгъваем екран. Заредена до 100% само за 37 минути

Mi MIX FOLD има вградена 5020mAh батерия, предлагаща най-големия капацитет сред повечето сгъваеми смартфони на пазара. Той използва патентованата от Xiaomi нова паралелна архитектура с две батерии с капацитет 2460mAh и 2,560mAh съответно. Специалната паралелна структура позволява невероятна мощност от 10А, която осигурява предостатъчно заряд за четворните високоговорители на смартфона.

В допълнение Mi MIX FOLD поддържа и 67W бързо зареждане. Чрез направените по поръчка три IC чипсета и паралелната комбинация от две високоефективни зарядни помпи може да се постигне степен на конверсия до 97,5%, което позволява на телефона да се зареди напълно за 37 минути1. Също в Mi MIX FOLD е представена и технологията за батерии CNT, която спомага по-безопасното и бързо зареждане, като същевременно удължава живота на батерията.

 

Революционна Butterfly система за охлаждане и водеща производителност без препятствия

Mi MIX FOLD е оборудван с водеща мобилна платформа за обработка на данни от последно поколение Qualcomm® Snapdragon™ 888. Най-модерният 5nm технологичен процес подобрява производителността на централния и графичния процесор, както и на изкуствения интелект, като същевременно намалява консумацията на енергия. Чисто новата 3 200MHz LPDDR5, комбинирана с UFS 3.1 високоскоростна флаш памет, допълват водещата производителност на Snapdragon 888.

За да използва ефективно зоната на своето сгъваемо тяло, Mi MIX FOLD приема система за охлаждане тип пеперуда, която интегрира течно охлаждане с голяма площ, термогел, многослойни графитни листове и други методи за разсейване на топлината. Общата площ на разсейване на топлината достига до 22 583,7 мм², който равномерно разпределя прекомерната топлина и охлажда цялото устройство, подобрявайки значително капацитета за разсейване на топлината по време на изчислителни операции с голямо натоварване, бързо зареждане и 5G високоскоростни изтегляния. Ефективното разсейване на топлината позволява на Mi MIX FOLD да работи последователно и без забавяне.

 

 

Mi MIX FOLD се предлага в стандартно и специално керамично издание.

Стандартната версия използва задно покритие от Corning® Gorilla Glass от пето поколение с керамична текстура. Керамичното издание се отличава със златна средна рамка и бутони за сила на звука, както и черен керамичен гръб със специално лазерно гравиране.

 

Смартфонът ще се предлага на препоръчителна цена на дребно от 1300 евро за 12GB + 256GB, 1425 евро за 12GB + 512GB и 1685 евро за вариант 16GB + 512GB.