Характерният им дизайн ги издава. Това са новите безжични Bluetooth слушалки Huawei FreeBuds Pro. В първата част на видео ревюто което Digital.bg им посвети, разгледахме дизайна, използваните материали, цветовите разновидности и още други видими за очите неща, като ги съпоставихме с тези при предишното поколение FreeBuds 3 и с прекият им конкурент Apple AirPods Pro. За пропусналите видеото, директен линк има тук долу.

 

 

Време е да свържем слушалките със смартфона и да ви ви покажем какви са някои от най-интересните неща във FreeBuds Pro. За теста си използваме актуалният флагман на компанията Huawei P40 Pro, но реално Huawei не ни ограничават да използваме слушалките само с техен смартфон. Връзката между слушалките и смартфона става посредством Bluetooth 5.2 и сигналът с 360-градусово покритие на мрежата е много добър.

 

 

За да свържете слушалките към смартфона си, трябва да свалите приложението AI Life. Сега отворете кейса на FreeBuds Pro и задръжте бутона в дясната му периферна част, докато този диод не започне да мига в бяло. Сега натиснете „Сканиране“ в приложенеито и добавете новите слушалки. Вече посредством AI Life, можете да виждате в реално време колко е зарядът на батерията във всяка от слушалките и в кейса им.

 

 

Много интересна функция е „Тест за прилягане на накрайници“. Чрез него можете да разберете кои точно силиконови накрайници от комплекта пасват най-добре на ушите ви. От тук можете също така да активирате функцията „Засичане на носене“. Тя разпознава кога слушалките са в ушите ви и автоматично ги активира. Най-долу имате помощна информация и възможност за ръчна актуализация. Този червен маркер означава, има налична актуализация, която можете да изтеглите.

 

 

При първоначалното стартиране на слушалките ви съветваме да разгледате обстойно „Преките пътища“, защото това са командите, които можете да задавате на FreeBuds Pro посредством различни докосвания на корпуса. Той е сензорен и разпознава различните докосвания като щипване, задържане и плъзгане. Те могат да приемат и отхвърлят обаждания, както и да контролират възпроизвеждането на музика.

 

 

По корпуса на слушалките има и два микрофона, които улавят детайлно всички околни звучи и ги предават към говорителя насочен към ухото ви или ги изолират. Тези микрофони са пряко свързани с една от ключовите характеристики на FreeBuds Pro, а именно ANC, абревиатура зад която се крие Audio Noise Cancellation интелигентното шумоподтискане. Имате четири профила – Dynamic, General, Cozy и Ultimate. Всеки режим можете да изберете от настройките на AI Life приложението.

 

 

Шумоподтискащата NRR мощност на FreeBuds Pro е 40dB, което е значително повече в сравнение с Apple AirPods Pro, при които максимумът е 25dB. Наистина оставаме впечатление, колко качествен звук имат тези малки слушалки. В зависимост от това кой режим сте избрали, слушалките правят умен филтър на звуците, които трябва да достигнат до ухото ви.

 

 

Както се и предполага Ultra режима е най-силен, при него всички околни паразитни звуци се изолират. Най-универсален е генералният режим, при който едновременно се наслаждавате на музика, намалявайки околните шумове, но не отстранявайки ги напълно. Говорителите са 11мм и звукът който възпроизвеждат е много силен и чист.

 

 

Много хора свалят слушалките си по време на разговор със събеседник, но с Huawei FreeBuds Pro това няма да е нужно, защото те имат специални режим Awareness и и Voice Mode, които ооткрояват и пропускат гласа на събеседника ви. Много ключова характеристики, която ще отбележим тук е двойната структура за потискане на шум о вятър. Така когато карате велосипед или около вас е ветровито, това няма да се отрази на звука който пресъздава микрофона. От тази екстра можете да се възползвате и когато снимате видео със смартфона си и ползвате слушалките като външен микрофон. В тази ситуация ако използвахме FreeBuds Pro, гласът щеше да е ясен и отчетлив.

 

 

Със сигурност можем да кажем, че Freebuds Pro са една много добра алтернатива на популярните Apple AirPods Pro, но с далеч по-приемлива цена. Премиерната цена на слушалките на Huawei е под 300 лева, а тези на Apple са около 500 лева.

 

 

По информация, която имаме от самите Huawei, FreeBuds Pro са едва началото на сериозна аудио инвазия, която компанията подготвя. Оказва се, че Huawei са решили да доминират не само в смартфон сегмента, но и да се насочат и към други близки до него. Какви точно ще са устройствата, които китайците ще пуснат в продажба, предстои да разберем съвсем скоро.