Съвременните смартфони имат все по-големи дисплеи, като постепенно в стандарт се превърна диагонала между 5 и 5.5 инча, но това не попречи на Apple да заложи на изцяло различна стратегия с премиерата на новия iPhone SE. Бюджетният модел разполага с 4-инчов панел и дизайна му е сходен с този на iPhone 5S и се очаква да допринесе значително за разширяване на позциите на компанията, като увеличи нейните продажби в ниския и средния ценови клас.

 

Тепърва ще проследяваме дали iPhone SE има потенциала да повтори успеха на своите предшественици, но елегантния дизайн и достъпната цена са комбинация, която може да му помогне да стане един от най-успените модели на Apple. Устройството бе представено на специалното събитие на Apple буквално преди минути, а ето и кои са най-интересните неща, които трябва да знаете за него:

 

1. Дисплей 

Новият бюджетен модел на компанията разполага с компактен 4-инчов дисплей, който поддържа резолюция от 1136х640 пиксела при плътност от 326ppi и това го прави удобен за работа с едно ръка, като не бива да забравяме, че доскоро всички смартфони iPhone имаха такъв размер. Самият панел поддържа IPS технологията и е произведен за Apple специално от LG и Japan Display, като ниската цена е причината iPhone SE да не поддържа интересната функционалност 3D Touch, която видяхме за първи път в последното поколение смартфони от висок клас на компанията. 

 

2. Камера 

iPhone SE разполага с усъвършенствана 12-мегапикселова iSight камера, която е допълнена с TrueTone светкавица което я превръща в подходящ избор за правене на снимки при липса на достатъчно светлина. В същото време самият сензор позволява и запис на 4K видео, което е другата му интересна характеристика, както и да прави панорамни снимки с до 63МР резолюция. iPhone SE може да прави 1080p клипове с 60 кадъра в секунда, както и Slow-Motion видео с 240 кадъра в секунда и поддържа функцията Live Photos. Високото качество на изображенията се очертава като едно от големите предимства на новия смартфон на Apple, особено с оглед на конкуренцията в този ценови клас, като сензора в предната част поддържа HD разговори и има Retina Flash.

 

 

3. Процесор

Устройството предлага сериозна скорост на работа за този сегмент, тъй като използва мощния 64-битов Apple A9 процесор, но също и допълнителния M9 чип на компанията, които го превръщат в най-мощния 4" смартфон. Благодарение на предимствата на мобилната платформа iOS 9.3, както и на допълнителни софтуерни оптимизации можете да очаквате безпроблемна работа, дори ако сте отвори няколко приложения едновременно.

 

4. Батерия и вградена памет

Потребителите ще могат да избират между версии на iPhone SE с вградена памет от 16GB и 64GB, като традицията на Apple се запазва и с този модел, който няма да предложи на потребителите допълнителен слот за microSD карта. Батерията на iPhone SE осигурява 13 часа време за работа с едно зареждане при гледане на видео, сърфиране в Wi-Fi и LTE мрежи, както и до 50 часа при слушане на музика.

 

5. Цената на iPhone SE

Продажбите на устройството стартират само след броени дни, a именно от 31 март, като цената му за версията с 16GB е $399, докато конфигурацията, която предлага 64GB памет ще струва $499. Apple разкриха, че до края на месец май iPhone SE ще може да се купи в над 110 държави по цял свят, сред които и тези на европейския континент.