Google официално пусна Android 8.0 Oreo и започва неговото разпространение. Мобилната операционна система има доста новости, които ще трябва да направят работата със смартфоните още по-лесна, бърза и приятна. SlashGear публикува списък с 10 от най-интересните новости в Android 8.0 Oreo. Ето го и него.

 

1. Нов начин за показване на исвестията - Notification Dots

Това е нов начин за показване на известия в приложенията. На иконите им ще се показва малка точка в автоматично избран цвят, която да подсказва, че в приложението се е случило нещо ново.

 

 

2. Адаптивни икони

Това ще позволи на иконите да се съобразяват с общия дизайн и визия на интерфейса автоматично. Те ще могат да са кръгли, прозрачни, квадратни и др. Google предлага няколко готови настройки, които да се използват от производителите на телефони, когато персонализират интерфейса на своите модели.

3. Нови емоджита

Емоджитата продължават да се радват на голяма популярност. Толкова голяма, че Google ги внедрява в самия Android, за да са достъпни навсякъде. Освен това Android Oreo ще има 60 изцяло нови емоджита.

 

 

4. „Закачане” на преки пътища в приложенията

Често пъти се случва да ни хареса дадена страница или елемент вътре в приложение. Например искаме да имаме бърз достъп до чата с любим човек. Тази функция позволява на потребителя да извежда на началния екран на телефона пряк път директно до съответната страница или елемент в дадено приложение.

 

5. Повече WiFi настройки

WiFi е особено важен за всеки смартфон. Новият Android дава повече опции за настройка и избиране на WiFi, подобрява качеството на връзката и стабилността на сигнала. Има и опция WiFi да се активира автоматично, когато бъде засечена запазена, доверена мрежа наблизо.

 

6. Допълнителни шрифтове

Това е функция за програмистите. Тя ще им позволи да не слагат шрифтовете и емоджитата в самите приложения, а те ще могат да се изтеглят допълнително. Това трябва улесни обноввяването им.

 

7. Подобрения за живота на батерията

Android Oreo въвежда ограничения за приложенията на фонов режим. Те ще получават по-малко обновления за местоположението, което ще намали консумацията на енергия.

 

8. Още подобрения за батерията

Друга новост е по-сериозни ограничения за приложенията на фонов режим. Те ще имат по-малко свобода, което ще увеличи живота на батерията. Ограниченията са активирани по подразбиране за всички приложения, като потребитрелят може да ги изключи за избрани програми.

 

 

9. Ambient Screen

Това е нова функция, която ще акцентира известия и събития, чрез по-яркното им изобразяване на дисплея за сметка на останалите елементи. По този начин потребителят по-лесно ще вижда приложенията и известията, които е избрал за важни.

 

10. Повече цветове

Android 8.0 Oreo ще има още по-широка гаме цветове за по-красиви изображения. Тя обаче ще може да се използва единствено от устройства с DCI-P3 Wide Color Gamut поддръжка на дисплеите си.

 

Още от Digital: Кои смартфони ще получат ъпдейт към Android 8.0 Oreo