От време на време чуваме за някоя голяма сделка, при която някоя технологична компания купува друга за милиарди долари. Това са интересни важни новини, информация за които невинаги достига до всички навреме. Миналата седмица например, станахме свидетели как Microsoft плати $ 26,2 милиарда за LinkedIn.

 

Ако подобни новини са по някакъв начин важни за вас, вижте подробностите предоставени от анализаторите на Pocket Now. От медията са събрали информация за най-скъпите придобивания на компании в технологичния свят.

1. През май, 2015 г. Avago купи Broadcom за $ 37 млрд.

Технологичната компания Avago Technologies Ltd. купи конкурентния производител на чипове Broadcom Corp за сумата от $ 37 млрд. през миналата година. Все още това е най-голямата сделка в технологичния свят.

Broadcom произвежда комуникационни чипове за таблети и смартфони и осигурява интернет връзките за кабелни, телевизионни и телекомуникационни устройства. Avagoе бивше звено за производството на полупроводници на Hewlett-Packard Co, прави чипове за безжични комуникации и платформи за съхраняване на корпоративни данни. B peзyлтaт нa тoвa cливaнe, нa пaзapa щe ce пoяви шecтия пo гoлeминa пpoизвoдитeл нa миĸpoчипoвe c гoдишeн oбopoт oĸoлo 15 милиapдa дoлapa.

2. През 2014 г. Facebook купи WhatsApp за $ 19 млрд.

Facebook направи огромна крачка за разширяване на мобилния си бизнес когато купи мобилното приложение за моментални съобщения WhatsApp за $19 милиарда. Чрез тази сделка Марк Зукърбърг осъществи желанието си да помогне за свързването на хората по света. Междувременно приложението Facebook Messenger, което има същите функции като тези на WhatsApp и някои допълнителни, също работи. Компанията не го спря. И двете са безплатни услуги, но Facebook печели от тях чрез извличане на данни от потребителите и продажбата им на рекламодателите и разпространители на съдържание.

3. През 2012 г. Google купи Motorola Mobility за $ 12.5 млрд.

Google платиха $ 39 милиарда, за да получат собственост над 17 000 патента на Motorola. Именно патентите са най-важната интелектуална собственост в света на мобилните технологии. Две години по-късно китайската компания Lenovo купи от Google Motorola Mobility за 2,91 милиарда долара, но повечето патенти, принадлежащи на Motorola, останаха собственост на Google. Основаната през 1929 година Motorola пуска през 1983 година първия комерсиален мобилен телефон. През 90-те години компанията бе лидер сред производителите на мобилни телефони, но постепенно отстъпи позиции.

4. През 2014 г. Microsoft купи мобилния бизнес на Nokia за $ 7.8 млрд.

Microsoft купиха мобилната дивизия на Nokia за да осъществят стремежа си да имат свое собствено мобилно хардуерно подразделение за да предлагат свои модели телефони работещи с платформата Windows. След малко повече от година по-късно обаче Microsoft обявиха, че излиза от пазара на смартфони. Останалата (непродадена) част от Nokia, пък  планира да се върне на пазара на смартфони в близко, като представи смартфон работещ с Android.

5. През 2009 г. Oracle купи Sun за $ 7.4 млрд.

Sun Microsystems е един от големите поддръжници на операционната система UNIX. Компанията е и водещ производител на хардуер и едно от популярните имена на пазара за сървъри. Разработчик е на програмния език Java, софтуера за обработка на бази от данни MySQL и пакета Open Office, който е най-популярната безплатна алтернатива на офис пакета на Microsoft. Макар да не е най-скъпата, Sun е най-стратегическата придобивка на Oracle, откакто през 2005 година софтуерният гигант се впусна в серия от сделки за придобиване на нови компании. През 2012 година Oracle заведе иск срещу Google на стойност $ 9,3 милиарда, твърдейки, че компанията се нуждае от лиценз, за да използва части от платформата Java. Съдебният спор между Oracle и Google продължи шест години. В крайна сметка съдът постанови, че употребата на програмния език Java в Android е законна.

 

Вижте най-харесваните шефове на технологични компании