Celebras Systems е името на иновативен стартъп, който специализира в разработката на AI хардуерни решения. Последният продукт на компанията е доста впечатляващ и представлява най-големият и най-бърз процесор в света. Ограничен брой представители на медиите имаха достъп до първата демонстрация на процесора, който се казва Celebras WSE.

Новата компютърна система CS-1, която е базирана на Cеrebras WSE се отличава с безпрецедентна производителност при изчисления. Причината е, че процесора гарантира с 10 хил. пъти по-висока скорост от най-мощния графичен процесор, който е наличен в индустрията.

Ако това не е достатъчно ще допълним, че Celebras WSE е 200 пъти по-бърз от Joule Supercomputer - машината е на 82-та позиция в Top 500 класацията за суперкомпютри в света. Това е доста сериозно постижение.

Конкретните параметри показват, че Celebras WSE е 56.7 пъти по-голям от най-масивния GPU модул на пазара, но предлага 10 хил. пъти повече Memory Bandwidth и 3000 пъти по-добри High-Speed On-Chip показатели.

 

 

Създателите на хардуера твърдят, че премахват изцяло бариерите на настоящите представи за компютърни изчисления. Интеграцията на Celebras WSE към настоящи инфраструктури ще позволи да се използва един GPU вместо много отделни графични чипове. Важен елемент е, че модула включва памет и процесор в един компонент, което също допринася за високата скорост.

Най-големият и най-бърз компютърен чип разполага с 1.2 трилиона транзистора на площ от 46.2 квадратни милиметра. За сравнение най-големият GPU процесор в индустрията има 2.11 млрд. транзистора и размер от 815 квадратни милиметра. Техническите спецификации на Celebras WSE го превръщат в оптимално решение за научни изследвания и компютърните симулации с изкуствен интелект.

Celebras ще продават хардуера на други производители, които проявяват интерес.

 

Още от Digital: Какво представляват драйверите за хардуер и защо причиняват толкова много проблеми