Raspberry Pi Foundation e английска компания, която предизвика истинска революция в индустрията преди три години, когато представи първия си миниатюрен компютър, който носи същото име. Причините за това са свързани с факта, че той е изключително малък, тъй като размерите му са колкото кредитна карта, но предлага доста интересни технически спецификации и може да се купи от потребителите за едва $25. Невероятният успех на моделите на компанията сега закономерно доведоха до премиерата на най-евтиния ѝ мини компютър, който се казва Raspberry Pi Zero и ще се продава за едва $5, съобщава Mashable.

 

По подобие на своите предшественици той представлява компактна дънна платка и не разполага с допълнителна клавиатура, компютърна мишка, дисплей или дори кутия и калъф. Raspberry Pi Zero разполага с ARM11 процесор с работна честота от 1GHz, който е с 40% по-бърз от чипа, с който работи първия мини компютър на компанията и е допълнен от 512МВ LPDDR2 SDRAM. Пълните размери на устройството са 65х30х5 милиметра, което го превръща в най-компактния модел на компанията досега, като той също така има microSD слот за памет карти, miniHDMI и microUSB портове, улесняващи свързването на периферни устройства. 

 

Мини компютърът работи под управлението на Raspberry OS платформата, която позволява да стартирате популярни приложения като Scratch, Minecraft и Sonic Pi. Компанията смята да предостави две безплатни копия на устройството със следващото издание на своето MagPi списанието, като реалните продажби на най-евтиния компютър ще може да се купи от още от днес. Трябва да отбележим, че първоначално ще са достъпни само ограничени бройки, което означава, че трябва да побързате, ако искате да се сдобиете с Raspberry Pi Zero.

 

 Вижте Raspberry Pi 2 е шест пъти по-бърз от Raspberry Pi B+