Уеб страниците се променят или дори могат да изчезнат с времето. По този начин, ако искате да запазите някоя снимка завинаги, ще се наложи да изтеглите съдържанието ѝ на вашия компютър или бихте могли да използвате услуга за архивиране на уеб страници, която да съхранява копие от тази страница постоянно на сървърите си.

 

Има доста начини да запазване на уеб страници, а вашият избор на инструмент ще зависи от вида на уеб съдържанието, което се опитвате да архивирате.

 

1. Pocket и Instapaper

Pocket и Instapaper извличат съдържанието от уеб страниците, така те са на ваше разположение за разглеждане по всяко време от всяко ваше устройство и без значение от местоположението ви. Няма обаче възможност да свалите запаметените статии, можете само да ги прочете на Pocket сайта или на мобилните приложения на двете услуги.

 

2. Evernote и OneNote

Evernote и OneNote са впечатляващи инструменти за архивиране на уеб съдържание. Уеб страниците могат да бъдат достъпени от всяко устройство, като оригиналното им оформление се запазва. Evernote също така позволява износ на тези запаметени страници като HTML файлове, които можете да качвате другаде.

 

3. Save to Google Drive

Save to Google Drive е много удобно разширение за браузъра Chrome, което ви помага да запазите уеб съдържание или скрийншоти на браузъра в Google Drive. Разширението също така може да записва уеб страниците в MHT формат, който се поддържа от IE и Firefox.

 

4. Wayback Machine of the Internet Archive

Wayback Machine of the Internet Archive е идеалното място за намиране на стари версии на уеб страници, но този инструмент може да се използва и за запазване на уеб страници по заявка. Отидете на archive.org/web и въведете URL адреса на уеб страницата в полето. Архиваторът ще изтегли пълно копие на страницата, включително всички изображения на сървъра на компанията. Архивираната страница ще изглежда точно като оригинала. Internet Archive не предлага възможност да свалите запаметени страници.

 

5. Archive.Is

Archive.Is е много подобна услуга на archive.org в смисъл, че можете да въведете URL адреса на страницата и тя ще я архивира на сървърите на компанията. Страницата ще се съхранява онлайн завинаги, но тук имате възможност да изтеглите запазена страница като ZIP файл.

 

6. Чрез браузъра

Всички популярни уеб браузъри предоставят възможност да свалите пълна уеб страница на вашия компютър. Ето как да отворите уеб страница когато сме офлайн.

 

Вижте как да проверим дали даден уеб сайт е безопасен