Обичате ли музиката? Ако е така, можете да намерите стотици сайтове, които предоставят различни начини да слушате, откривате и купувате музика. Но с толкова много предложения, може да ви е трудно да прецените кои са най-добрите.

 

От Make Use Of са се постарали да съберат най-големите сайтове за музикални фенове. Независимо дали искате да купите албум, да стриймвате песни, да откривате нова музика или просто да научите повече за нея, тази информация ще ви бъде от полза.

Стрийминг на музика

Започваме с най-добрите услуги за стрийминг на музика, тъй като закупуването на музика вече не е сред най-предпочитаните опции за слушане на музика.

 

1. Pandora -Pandora е кралят на интернет радиото. Услугата ви позволява да създадете станция от всеки изпълнител, песен или жанр и да чуете музика, подобна на нея. Рейтингът на песните ви позволява да персонализирате вашите станции, но това също е страхотна услуга за стриймване на музика, без да мислите прекалено много. Можете да слушате безплатно, ако нямате нищо против рекламите. Платената опция на Pandora започва от $5 на месец и може да стигне до  $10 на месец.

 

2. Spotify- Само за няколко минути можете да си регистрирате акаунт и да започнете да слушате всяка песен, която искате. Spotify се разви през последните години, и сега може да ви предложи много повече от музика, включително подкасти и дори някои клипове. Услугата има безплатна версия и платена за $10 на месец.

 

3. Apple Music - Apple Music предлага подобен пакет като Spotify, но не е изненадващо, че услугата е пригодена за тези в екосистемата на Apple. Услугата се гордее, че ви помага да откривате нова музика и да създавате висококачествени плейлисти. Също така можете да обедините съществуващата си библиотека в iTunes. Apple Music е на разположение на iDevices, както и на Windows (чрез iTunes) и като приложение за Android. За разлика от Spotify обаче, Apple Music не предлага безплатен план – таксата след тримесечен пробен период е $ 10 на месец.


4. Google Play Music - Безплатният план на услугата ви предоставя възможност да качите до 50 000 свои собствени песни и да слушате радио. Абонаментът за Google Play Music също така включва YouTube Red, премиум план за YouTube, който премахва рекламите и предоставя на абонатите някои специални функции. Google Play Music е налице в мрежата, както и като приложения за Android и iOS.

 

5. Tidal -  Tidal е собственост на рапъра Jay-Z и работи малко по-различно от Spotify, Apple Music и Google Play Music. Tidal се гордее с висококачествената си музика и предлага два плана: Premium и Hi-Fi. Premium е $10 на месец, докато  Hi-Fi – $20 на месец.

Закупуване на музика

Предпочитате да купувате музика, така че да не сте обвързани със стрийминг услуги? Ето най-добрите варианти:

 

1. iTunes - Въпреки че продажбите на музика са намалели, все още можете да си купите музика и да заредите iPod Touch или iPhone или да слушате в iTunes на вашия десктоп. Ценообразуването е различно, но като общо правило, нови песни струват по $ 1,29, а албумите струват $ 10 или $ 11. 

 

2. Amazon - Ако нямате устройства от Apple, Amazon е страхотна възможност за закупуване на цифрова музика. След като купите музика, можете да я слушате с Amazon Web Player. Ако не ви харесва това, можете също така да изтеглите вашите MP3 файлове и да ги слушате чрез любимия ви десктоп медиен плейър. Подобно на iTunes, и тук песните са по $ 1,29, а албумите струват $ 10 или $ 11. 

 

3. Google Play - Услугата Google Play Music, която е включена в Android предлага подобна опция като iTunes – да закупите музика, вместо да я стриймвате. Посетете страницата за всеки албум или песен, които ви интересуват и ще видите опции за купуването им. Обикновено песните струват $ 1,2, а албумите струват между $ 7 и $ 12 в зависимост от популярността им и броя на песните.

Откриване на музика

Ако искате да намерите нова музика или да преминете на следващото ниво, тези сайтове ще ви помогнат.

 

1. Last.fm - Това е един от най-добрите начини за откриване на нова музика, затова използвайте инструкциите, за да свържете профила си в Last.fm с любимите си музикални услуги и ще имате готови нови предложения, преди да го знаете.

 

2. BandsInTown - BandsInTown ви помага никога да не пропускате концерт във вашия район. Можете да зададете до каква степен сте готови да пътувате за шоу и да решите кои банди искате да видите. За съжаление няма уеб приложение за BandsInTown. Ще трябва или да използвате приложението Facebook, или да изтеглите приложенията за iOS или Android, за да направите повече, отколкото да проверите датите на турнета на даден изпълнител.


3. Musixmatch -  Ако искате да научите текстовете на любимите си песни, това е чудесен сайт за маркиране.

 

4. Bandcamp - Ако следвате независими музиканти, вероятно познавате Bandcamp. Тази услуга позволява на музикантите да създават собствени страници и да се популяризират. Това е чудесно място където може да подкрепите музикантите, които не могат да си позволят да хостват музиката си накъде другаде, а може би дори ще успеете да откриете новата си любима група.

 

5. Jamendo - Jamendo е общност за хора, които обичат музиката. Разполага със стотици хиляди песни от независими изпълнители, които можете да стриймвате безплатно и да изтегляте безплатно.

 

6. SoundCloud - SoundCloud не се нуждае от представяне. Това е един от най-популярните сайтове за качване и споделяне на музика в света.

Анализиране на музиката

Ако целта ви са ревюта или анализи, ето кои сайтове да посетите:

 

1. Genius - Всеки потребител може да се регистрира, за да добавя информация за албуми, изпълнители и песни. Ако търсите песен, можете да видите анотациите на потребителите за да се ориентирате. За някои изпълнители ще намерите връзки към интервюта или други официални източници за повече информация.

 

2. MusicBrainz - MusicBrainz е като музикална Wikipedia. Този сайт не е най-красивият за гледане, но съдържа богата информация. Можете да търсите по множество различни критерии.

 

3. AllMusic - AllMusic е добър музикален сайт. Той съдържа новини, скорошни отзиви и избори на редакторите на първата страница. Ако се логнете, можете дори да получите персонализирани препоръки въз основа на вашия вкус. Най-доброто нещо на AllMusic е неговата препоръчителна функция, която помага на новодошлите на сайта да се ориентират кои албуми и песни първо да се видят.

 

Вижте най-релаксиращата музика на всички времена