2017 несъмнено се превърна в годината на смартфоните с дисплеи от край до край, в която е лесно да се забрави, че преди година и половина повечето телефони не изглеждаха така, сякаш са били взети направо от фантастичен филм от 80-те години на миналия век.

 

От Phone Arena са издирили най-добрите смартфони с дисплеи от край до край за 2017 година и са измерили съотношението "екран към тяло". Има няколко различни начина, по които производителите се опитват да максимизират екрана, което е доста интересен момент.

Samsung Galaxy Note 8Samsung Galaxy S8, Samsung GalaxyS8+: 83-84%

Второто място е на устройствата на Samsung, една от първите компании, която постанови модата на дисплеите от край до край. Но за разлика от Essential, тези устройства имат две тънки рамки в горната и долната част и никакви ограничения отстрани, което е още по-впечатляващо.

 

Заслужава си да се отбележи, че изборът на Samsung за извит дисплей е имал положително въздействие върху съотношението на екрана към тялото на устройството. Също така, той осигурява удивително визуално преживяване, което допълнително подобрява ефекта. Но въпреки изключително сходния дизайн, по-новия Note 8 всъщност има по-ниско съотношение "екран към тяло" от по-големите версии, въпреки че разликата е по-малка от процент.

 

Apple iPhone X: 82%

Снимките на iPhone X могат да ви измамят, защото изглежда така сякаш дисплеят покрива цялата му предна част, но цифрите казват друго. Неговото 82-процентно съотношение "екран към тяло" е резултат от комбинация от няколко фактора: има изрязана част от дисплея в горната част както и рамки.

 

Изрязаната част от дисплея на iPhone X е значително по-дебела от тази на Essential Phone и има причина за това. Технологията Face ID изисква специална IR камера и точков илюминатор. И докато не е сигурно, че прорезът е добър компромис за премахването на Touch ID, предполагаме, че това конкретно решение на дизайна ще го има още известно време.

 

LG G6 и LG V30: 79-81%

LG G6 е първия смартфон с формат на екрана в съотношение 18:9. В сравнение с конвенционалните 16:9 дисплеи, форматът 18:9 предлага по-голямо зрителско пространство. Крайният резултат е устройство с малко по-ниско съотношение от 71%, което обаче изглеждаше доста добре. Въпреки това, новият V30 и неговото  81% съотношение е истински шампиони на LG: увеличение с 2% в рамките на едно и също поколение смартфони е доста впечатляващо, особено като се има предвид, че LG не използва трикове като прорези или извити дисплеи. И въпреки че моделът V30 е по-голям от G6, неговите рамки всъщност са по-тънки и от четирите страни.

 

Huawei Mate 10 Pro, Huawei Mate 10: 82% 

Има още много други устройства, които могат да попаднат в този списък, но не са включени, защото не се продават официално извън Китай и по тази причина не са добре познати на останалата част от света. С едно изключение. Серията Mate на Huawei получи ново опресняване с Mate 10 и Mate 10 Pro, които имат съотношение "екран към тяло" от около 82%.

 

Essential Phone: 85%

Победителят тази година е Essential Phone или PH-1 на новооснованата компания на един от създателите на Android, Анди Рубин. Причините, поради които се постига съотношение "екран към тяло" от 85%, са две: има само един дебел панел в долната част и малък разрез на дисплея в горната част за камерата. Което е интересно решение, макар че много потребители  изразиха безпокойство, свързано с използваемостта.

 

 

Вижте най-добрите алтернативи на iPhone X