Злонамереният софтуер се увеличава. Както и фишинг атаките. Какво ще кажете за ransomware, кражбата на данни и злоупотребата с тях? Да, никой не е защитен по подразбиране. Не само атаките срещу киберсигурността и уязвимостта се увеличават, но и тяхното въздействие може да е опустошително.

 

След тази мрачна прогноза, може би трябва да помислите за сигурността на вашата система. Има толкова много програми чиято цел е да защитят компютрите ви, че не си заслужава да се оставате в ръцете на съдбата.

 

Ако не знаете как да защитите компютъра си, ще имате нужда от ръководството на Make Use Of.

1. Анти-вирусни програми

Всяко Windows устройство трябва да има инсталиран антивирусен пакет. Windows Defender Security Center е антивирусния софтуер по подразбиране на Windows 10. Той е по-ефективен от всякога, но не е достатъчен. Може към него да добавите някоя от платените или безплатните антивирусни опции. Платените опции предлагат цялостно покритие на сигурността срещу наистина масивна гама атакуващи вектори, но и безплатните опции ви гарантират нужното спокойствие. Ето няколко програми, от които да избирате: Bitdefender Antivirus Plus 2018, Kaspersky Total Security, Webroot Antivirus Security, Avast Free Antivirus и Sophos Home.

2. Антималуер софтуер

Антималуер продуктите са отделна категория. Злонамереният софтуер (англ. Malware) и вирусите са взаимозаменяеми термини, тези програми обаче не са антивирусни програми. Те са специфични програми, които търсят и унищожават заплахи, чийто брой и вид непрекъснато расте. Антималуер продуктите, от които може да избирате: Malwarebytes, Zemana AntiMalware, HitmanPro.Alert.

3. Защитни стени

Защитните стени не са толкова мощни колкото антивирусните и антималуер програмите, но изпълняват изключително важна роля в компютърната сигурност. Те са средство за ограничаване на риска от нежелан достъп до системата ви. Защитната стена реално е първата линия на отбрана в защитата на личната ви информация. 

 

Друг е въпроса дали имате нужда от защитна стена на трета страна? Защитната стена на Windows все още е отличен избор. Тя е напълно интегрирана с вашата операционна система, актуализира се автоматично, уведомява ви за проблеми и т.н. Ако искате допълнителна функционалност, проверете другите опции, но не забравяйте да ги конфигурирате правилно – ZoneAlarm, GlassWire.

4. Анти-рансъмуер

Популярността на специализираните програми за борба с ransomware се увеличава и има причина това да е така. Ransomware несъмнено е една от най-тревожните нови заплахи за сигурността.  Докато антивирусните и антималуер програмите обикновено разполагат със собствено сканиране и предотвратяване на ransomware, разработчиците на анти-рансъмуер продуктите твърдят, че техните инструменти се актуализират по-бързо, покриват по-широки дефиниции на ransomware и предлагат по-добра цялостна защита.

 

Анти-рансъмуер инструменти се намират в антивирусните продукти, но няма лошо да въведете друг защитен слой от реномиран програмист – Kaspersky Anti-Ransomware Tool, Malwarebytes Anti-Ransomware BETA и Cybereason RansomFree.

5. Защита на браузъра


Интернет браузърите са от основно значение за ежедневната ни онлайн дейност. Вероятно можете да преброите дните от годината, в които не използвате браузъра с пръстите на едната си ръка. Пазаруване, банкиране, развлечения, общуване – интернет браузърите предлагат всичко. В същото време те са уязвими, защото „знаят“ твърде много за нас. Без значение кой браузър ползвате – Chrome, Microsoft Edge, Opera, Firefox или Safari ще откриете разширения и инструменти, които ще гарантират сигурността ви докато отваряте уеб сайтове. Има и браузъри, които гарантират пълна анонимност в Интернет, без да се налага да инсталирате допълнителен софтуер – Tor Browser, Epic Browser, SRWare Iron и Comodo Dragon Browser.

 

Освен това, разумно е да ползвате и мениджър на пароли. Тези програми съхраняват всичките ви пароли на едно място в надеждно криптирана база данни, която е заключена с една основна парола.

6. Инструменти за архивиране

Заедно с инсталирането на превантивния и защитен софтуер, трябва да правите редовни резервни копия на системата. Създаването на резервни копия е жизненоважна част от всякакви рутинни мерки за сигурност, особено сега когато ransomware атаките нарастват. Ето с кои термини трябва да сте запознати:

- System Image: Точно копие на цялото устройство. Системното изображение може да се използва за възстановяване на компютъра в състоянието което е бил в момента, в който е направено изображението. Системните изображения обикновено се съхраняват на същата система, готови за употреба, но могат също така да бъдат експортирани на преносими носители.

- System Restore Point: Вашата система периодично създава точки за възстановяване System Restore points. Ако срещнете сериозен проблем и си спомняте последната добра работна конфигурация, връщането към тази точка е добра опция.

- Full Backup: Пълният архив обикновено е компресирано офлайн копие на цялата система или на избрани части от системата.

 

Инструменти за архивиране, на които да обърнете внимание: Cobian Backup, Backblaze, Google Backup and Sync.

7. Инструменти за криптиране на диска

Все повече и повече потребители осъзнават, че техните данни се нуждаят от сериозна защита и разбират, че пълното дисково криптиране е отлична опция за тях. Тези три програми ще ви дадат цялото криптиране, от което се нуждаете: Bitlocker, VeraCrypt, Jetico BestCrypt Volume Encryption.

 

Вижте 9 лесни начина да гарантирате сигурността си в Android смартфон