В наши дни, може да се намери Android приложение за всичко. Искате да знаете какво ще бъде времето през следващата седмица? Няма проблем. Необходимо ви е да проучите файловата система на устройството си? Това е лесно. Готови сте да изгуби няколко часа в игра? Има хиляди, от които да избирате.

 

Всички приложения обаче имат един забележим недостатък: поверителността. Колко често проверяваме приложението относно поверителността и сигурността, преди да го инсталираме? За съжаление, броят на приложенията, които са проблем за  неприкосновеност на личния ни живот, нараства с бързи темпове.

 

Анализаторите от Make Use Of са съставили списък с приложенията в Google Play Store, които се грижат за поверителността ни.

1. Клавиатура: AnySoftKeyboard

AnySoftKeyboard е приложение за клавиатура с отворен код, което не изисква достъп до интернет. Единствената друга клавиатура с отворен код, която си заслужава да бъде разгледана, е клавиатурата на Hacker, но тя не е богата на функции като AnySoftKeyboard.

2. Браузър: DuckDuckGo

DuckDuckGo не се нуждае от представяне. Това е една от най-известните търсачки, гарантираща вашата поверителност. Android версията на приложението е браузър, който може да стартира търсещата машина DuckDuckGo.

 

Приложението не използва "бисквитки", за да ви проследява в мрежата, не събира никаква лична информация, не регистрира търсенията ви и автоматично скрива вашия IP адрес от сайтовете, които посещавате.

3. Съобщения: Telegram

Telegram е една от многото алтернативи на WhatsApp. Разбира се, WhatsApp предоставя кодиран чат, но приложението е собственост на Facebook, а всички знаем, че неприкосновеността на личния живот не е силна точка на компанията на Зукърбърг.

Telegram използва комбинация от 256-битово симетрично AES криптиране, 2048-битово RSA криптиране и Diffie-Hellman обменен ключ, за да пази съобщенията ви. Освен това, приложението е по-бързо от WhatsApp и не е собственост на никой голям играч.

4. Магазин за приложения: F-Droid

Google Play Store е катастрофа за потребителите, които се интересуват от неприкосновеността на личния си живот. Google знае точно какво сте инсталирали, на кое устройство сте го инсталирали, къде сте били, когато сте го инсталирали, коя връзка или уебсайт ви води до страницата за инсталиране на приложението, колко често актуализирате приложенията си и много повече.

 

За да избегнете това, може да използвате F-Droid. Магазинът не ви проследява, нито пък устройството ви, нямате нужда от акаунт за изтегляне на приложения, а всички приложения, които ви следят, са скрити от магазина по подразбиране. Може да преминете към Preferences > AntiFeatures > Tracking, за да ги активирате.

 

Най-хубавото е, че приложенията в F-Droid са с отворен код. Ако сте талантлив програмист, можете сами да проверите изходния код на всички приложения, за да сте сигурни, че не изпращат някъде личните ви данни.  Недостатъкът на F-Droid е, че няма да намерите основни приложения, които вероятно използвате всеки ден.

5. Фитнес приложение: Pedometer

Фитнес приложенията са друга категория, която често изпраща данни на компанията-майка. Обикновено данните включват GPS местоположения, пътувания, които сте предприели, и дори лични данни, които сте въвели в приложението като височина, тегло и пол.

 

Ако търсите подходящ инструмент, който не се интересува от личните  ви данни, проверете Pedometer. Приложението отчита ежедневните ви стъпки и броя на калориите, които сте изгорили. Всички данни се показват чрез красиви и лесни за разбиране диаграми. Можете дори да персонализирате различни режими на ходене според вашия стил.

6. Файлов мениджър: OI File Manager

OI File Manager е един от най-пълнофункционалните и лесни за използване файлови мениджъри в Google Play Store. Най-важното е, че той е и един от най-удобните за защита на личните данни. Приложението е без реклами и не изисква разрешение за достъп до интернет. OI File Manager ви позволява да създавате директории, да преименувате, копирате, премествате, изтривате файлове и др.

 

Вижте 9 лесни начина да гарантирате сигурността си в Android смартфон