Съществуват много приложения, които ни позволяват да провеждаме гласови и видео разговори чрез интернет. Но как да изберем измежду всички тези приложения?

 

Преди да представим предимствата и недостатъците на всяко едно от тези приложения, важно е да се изясни, че качеството на видеото и плавността зависи от много фактори, като се започне от интернет връзката и се стигне до качеството на камерата.

 

От Android Pit сравняват някои от най-популярните приложения за видео чат.

Skype

Skype е може би най-популярното приложение за видео чат. За разлика от другите приложения за незабавни съобщения, Skype не използва телефонния ви номер, за да ви идентифицира. Трябва да си създадете акаунт, като посочите имейл адрес, което позволява малко по-голяма анонимност. Не е нужно да предоставяте основния си имейл адрес или истинско име. Качеството на аудио и видео разговорите е повече от задоволително, всичко обаче зависи от използваното устройство и качеството на връзката. А броят на емотиконите и анимираните изображения се увеличи значително през последните години. Изпращането на файлове също е възможно разбира се, както и правенето на снимки и видеоклипове директно от приложението.

 

Като недостатък на Skype, мнозина изтъкват факта, че услугата се притежава от Microsoft. По този начин, конфиденциалността и управлението на личния ни живот може да бъде под въпрос, като при всички други големи мултинационални компании.

 

Като друг недостатък, който можем да споменем е прекалено опростеното мобилно приложение. До това се стигна след като преди време потребителите се оплакваха, че то работи прекалено мудно.

FaceTime

FaceTime е приложение, предназначено единствено само за Apple продуктите. То присъства по подразбиране във всички модели MacBooks, iPad и iPhone. За разлика от другите приложения в този списък, FaceTime има ясна и точна цел: да предложи аудио и видео комуникация и не предлага никакви излишни функции. Благодарение на минималистичния интерфейс и функции, Apple е в състояние да поддържа високо качество на своята услуга.

 

Имайте предвид, че това е приложение от Apple, то е предназначено за потребителите на Apple. Ако искате да проведете видео разговори с контакти, които не разполагат с iPhone или Mac, ще имате нужда от друга програма.

Viber

Viber е алтернатива на услугите предлагани от големите компании. На практика, то предлага същите възможности като своите конкуренти: изпращане на текстови съобщения, изпращане на снимки, емотикони, възможност да направите снимка или видео и да изпращате файлове, записани на телефона. Предимството на това приложение е, че то може да се използва на различни платформи, включително на компютър (дори Linux). В допълнение към това, то сканира вашите Viber контакти, което е много удобно, защото не е нужно да добавяте контакти ръчно.
Видео разговорите са с добро качество, но не очаквайте да видите страхотни резултати, ако не разполагате с качествена камера и добра интернет връзка.

 

Viber изисква много разрешения, което със сигурност може да не се хареса на най-предпазливите потребители. Но истинският проблем не е сигурността, а малкия броя на потребителите на приложението: много от тях инсталират Viber и след това бързо го деинсталират, защото техните контакти не го използват. Viber е типичен пример за добро приложение, което не може да спечели срещу конкуренцията.

Facebook Messenger

Най-голямото предимство на Messenger е, че всички го използват. Ако използвате Facebook, много е вероятно да намерите всичките си контакти директно в приложението. Можете също така да използвате приложението без Facebook профил, а с телефонния си номер.

 

Messenger предлага текстови съобщения, емотикони и голям брой движещи се образи, с които може да предадете емоцията си по-лесно. Възможно е да проведете аудио и видео разговори безплатно, стига да сте свързани към интернет, разбира се. Може дори да провеждате групови разговори, което е една много удобна функция.

 

Що се отнася до изпращането на файлове, разбира се, можете да получите достъп до всички ваши файлове и да ги прехвърлите на вашите контакти. Можете също да споделяте местоположението си или да направите снимка или видео директно от приложението.

 

За съжаление, по същия начин както с Facebook и с приложението Messenger, конфиденциалността и управлението на личните данни често е спорна тема. Освен това, друг недостатък на Messenger е,  че не е възможно да настроите уведомленията по категория (съобщение, покана, и така нататък). Така че трябва да изберете: или да получавате всички известия или да не получавате нищо. Размерът на това приложение често е критикувано в миналото, но Messenger не е много по-голямо в сравнение с други приложения за незабавни съобщения.

Google Duo

На приложението Google Duo се гледа като на FaceTime за Android, с тази разлика, че са възможни само видео разговори, докато FaceTime позволява и аудио разговори. Google, обаче, заяви, че планира да добави тази функция. Подобно на FaceTime, интерфейсът е много прост, Duo има един единствен голям бутон, който ви позволява да изберете контакта, за да му се обадите. Тази простота е едновременно и благословия, и проклятие. Потребителите могат лесно да разберат как работи това приложение, но защо да го използват когато могат да провеждат само видео чат, докато конкурентните приложения правят много повече неща? Докато Apple запазва FaceTime само за собствените си клиенти, Google предлага Duo на всички. За съжаление обаче, за разлика от своя конкурент Apple, Duo може да се инсталира само на едно устройство.

 

Вижте кое е най-доброто чат приложение за геймъри