Сезонът на настинките и грипа може да е към своя край, но светът определено още дълго време ще се бори с COVID-19. Мобилните приложения се оказват от добра помощ не само за дигитални проблеми, но и за такива от реалния свят. Включително и здравословни заболявания. AndroidHeadlines са събрали шест от най-добри приложения за справяне с грип и настинка.

 

Любопитно: За COVID-19 без паника

 

Предложените от сайта приложения не са специфично насочени към коронавируса COVID-19. За него има специални изисквания от Google и Apple, така че приложенията са ограничени. Вместо това списъкът от предложения съдържа приложения и услуги, които да помогнат при други заболявания, грип или леки настинки. Тяхната цел не е да заменят лекарите, а да помогнат на потребителите да взземат мерки навреме.

 

Полезно: Как да работим ползотворно от вкъщи по време на епидемията от COVID-19

 

Най-добри Android приложения за анализиране на симптоми

 

Ada

Това е чудесно приложение, което помага за анализиране на симптоми. То е безплатно, като не предлага допълнителни покупки в приложението. Вече разполага и с данни за COVID-19. Ada е помощник за хората да определят по-добре какв им е и да им помогне да опишата състоянието си по-добре на лекар.

 

 

Приложението изисква малко информация за потребителя, която той да въведе честно. Така то ще може по-точно да определи проблема. Освен това е приложение, което е в Class I на медицинските устройства в ЕС. Това означава, че е по-сигурно, спазва по-високи стандарти и има реална медицинска стойност.

 

Полезно: Как да дезинфекцираме смартфона си

 

Най-добри Android приложения за проучване на лечения

 

WebMD едно от популярните и добри приложения за тази цел. То е безплатно и без вградени покупки вътре. Потребителят може да въведе симптомите си и да получи потенциални диагнози. Има и директория с лекари, но те са само в САЩ. WebMD има и партньорства с много фармацевтични сайтове, като предлага по-евтини цени на лекарства. И дори тази услуга е безплатна. Има и функция за напомяне, че е време за прием на лекарство.

 

 

Приложението дава възможност на потербителя да си запаметява търсения, симптоми, лекарства, лекари и др. Има и множество допълнителни статии и материали за подобряване на качеството на живота. Друга полезна функция е и възможността за проверяване на съвместимостта между различни лекарсства.

 

Полезно: Как да дезинфекцираме компютъра си

 

Най-добри Android приложения за видео лекции

 

OpenWHO

Това е приложение най-вече за здравни работници. Въпреки това информацията му е достъпна за всички и то е безплатно и без покупки вътре. Идеята е, че всеки човек може да търси и да намира информация за множество болести, спешни случаи и други здравословни събития. Данните са под формата на видеоклипове, като са налични в различна резолюция. Има и презентации в PDF файлове за по-удобен преглед.

 

 

Самото приложение има четири основни канала. В един от тях се групира информация за актуални епидемии, включително научни данни, съвети и др. Има и канал за съвети за хора, които ще пътуват в такива зони и трябва да са подготвени. Социалният канал дава данни за резултатите от намесата на здравните работници, както и допълнителни факти. Последният канал, GOARN, е за глобални епидемии, известия, предупреждения, данни и информация.

 

Любопитно: Как да дезинфекцираме iPhone, iPad, Apple Watch, и AirPods по време на епидемията от коронавирус

 

Най-добри Android приложения за следене на рискови зони

 

Sickweather

Едно много полезно, безплатно приложение, което създава карти на зоните, където има болести. Разчита се на информация от публични източници и потребители, като има над 6 млн. доклада дневно. Приложението предупреждава, когато потребителят навлиза в зона, от която има много сигнали за заболели и дава информация какви са най-честите здравни проблеми в дадената зона.

 

 

Приложението позволява на потребителите да следят ситуацията и да разбират дори нивата на заболели в определени институции и други местоположения. Създателите му твърдят, че понякога дори може да разпознае началото на грипното разпространение преди властите. Карата е доста детайлна, като с различни цветове показва последните доклади от потребителите за заболявания. Те се групират по естество и дата. Приложението е лесен начин човек да знае какво се случва около него.

 

Най-добри Android приложения за домашни лечения

 

Home Remedies+

При по-леките настинки, понякога дори „бабините билки“ помагат. Но човек трябва да знае какво и как да направи. Именно това е целта на приложението. То е безплатно, без покупки, но предлага много домашни лечения на леки настинки, главоболие, болки в кръста и много други.

 

 

Домашните лекове са разделени по категории. Има и идеи за третиране на алергии, акне, рефлукс и много други. Има идеи за около 100 проблема. Потребителят може да използва търсачката, както и да си направи списък с любими лечения. На разположение е и функция за споделяне на избраните рецепти. Разбира се, има и опция за добавяне на още идеи, които ще се проверят и добавят към списъка.

 

Още от Digital: Как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно

 

Най-добри Android приложения за следене на здравето

 

Your.MD

Това приложение използва изкуствен интелект, за да дава информация на потребителя за различни заболявания. Определя се като дигитална здравна платформа, като помага за личната грижа. Приложението е безплатно, без покупки, като е направено от лекари, учени и дигитални експерти.

 

 

Приложението дава персонализирана информация, съвети и помага за диагностицирането на симптоми. Може да предложи и допълнителна информация за различни здравни въпроси, които вълнуват потребителя. Тези публикации са написани от реални лекари. Your.MD твърди, че има и първият глобален онлайн пазар за здравни услуги и продукти. На разположение е и функция за водене на личен журнал, чрез който потребителят да следи състоянието и прогреса си.

 

Още от Digital: Видове защитни маски срещу COVID-19